#Plahostan: proiect de investigație privind crima organizată din Republica Moldova

  • 27 Decembrie 2022 11:00
#Plahostan: proiect de investigație privind crima organizată din Republica Moldova

Începând cu anul 2009, în Republica Moldova s-a constituit o organizație criminală condusă de businessmanul Vladimir Plahotniuc, care a inclus grupări de funcționari influenți, reprezentanți ai structurilor de forță și politicieni, dintre care mulți se află în libertate și continuă să influențeze procesele politice, economice și judiciare din stat, informează jurnaliștii de la RISE Moldova într-un articol care inaugurează o nouă serie de investigații cu genericul #Plahostan.

Conform coatorului proiectului, jurnalistului Vladimir Thoric, care a comunicat pentru IPN că „începând cu anul 2021, noi am început să adunăm și să analizăm copiile a zeci de decizii judecătorești clasificate și materialele unor concluzii acuzatorii ale procurorilor. Miile de pagini ne ajută să înțelegem cum funcționa sistemul „statului capturat” de oligarhul fugar VladimirPlahotniuc”.

„#Plahostan – e o serie de articole despre cele mai importante cazuri, fapte și participanți ai organizației criminale a lui Plahotniuc. Conform procurorilor, ei au stăpânit Moldova timp de 10 ani. După evadarea lui Plahotniuc din țară în anul 2019, Parlamentul Moldovei a numit „stat capturat” perioada dominației lui Plahotniuc și a clicii lui. Noi am numit acele timpuri Plahostan”, detaliază autorii noului proiect de investigație.

Conform aprecierilor procurorului moldovean Dumitru Răileanu, care se conțin într-unul din dosarele amintite în investigație, „Plahotniuc Vladimir se face vinovat de crima organizării și conducerii unei structuri criminale, dirijarea activității acesteia, identificarea și racolarea membrilor organizației criminale, crearea unor fonduri pentru asigurarea financiară a membrilor și activității criminale a organizației”.
 
Jurnalistul Vladimir Thoric precizează că „investigarea metodelor de subordonare intereselor grupării criminale a lui Plahotniuc a unor partide, instituții de stat și a statului în întregime ne oferă posibilitatea de a deduce la ce poate duce corupția, ieșirea autorităților de sub controlul societății și protejarea geopolitică, din exterior, a gangsterilor din conducerea țării”.

În cadrul primelor serii ale proiectului #Plahostan, jurnaliștii RISE au prezentat sub forma unui joc on-line povestea îmbogățirii ilicite a lui Plahotniuc. În cinci ani oligarhul a pus stăpânire în mai multe țări pe bunuri în valoare de mai mult de 2,2 mlrd de lei (mai mult de 100 mln de euro), care nu au fost declarate și acum sunt pasibile confiscării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău