„Pianul călător” a pornit turneul de la Chișinău | Horia Mihail: Am fost primit aici, ca de obicei, cu foarte multă căldură
-
06 Aprilie 2017 09:47
„Pianul călător” a pornit în acest în an în turneu de la Chișinău și urmează să ajungă și în 15 orașe din România. Turneul muzical, devenit deja o tradiție, a adunat, miercuri, 5 aprilie, la Muzeul Național de Artă din capitala Republicii Moldova, zeci de melomani care au venit să-l asculte pe pianistul Horia Mihail.
La cea de-a șaptea ediție a turneului „Pianul călător”, Horia Mihail a pornit la drum în ritm de vals. Însoțit de un pian de concert pus la dispoziție de Radio România, Horia Mihail a ieșit să cânte în fața publicului după o pauză de 111 zile.
„Nu, nu am fost bolnav, pur și simplu am avut nevoie de odihnă. Acest moment de debut în anul 2017 este cu atât mai complicat pentru mine, pentru că emoția primului concert este totdeauna foarte mare și complexă. Acest program de valsuri este prezentat de mine în premieră. Toate piesele pe care le veți audia în această seară sunt învățate în ultimele două luni”, a declarat Horia Mihail.
Miniaturi semnate de Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel și Debussy au prins viață în sala Muzeul Național de Arte din Chișinău. După aproape două ore de concert, Horia Mihail împărtășește emoțiile revenirii la Chișinău.
„Am fost primit aici, ca de obicei, cu foarte multă căldură. Nu este pentru prima dată când se întâmplă ca acest oraș, Chișinăul, să fie locul de strat a unor turnee naționale românești. Mie mi se pare un lucru firesc, mai ales dacă un turneu începe în Capitala Moldovei se termină în Capitala României, se face o legătură firească. Am ales muzică de factură diversă, atât de punct de vedere al compozitorilor. Eu nu o să mă plictisesc niciodată pentru că sunt atât de multe de explorat în această muzică, încât cele 16 concerte pe care le am acum sunt mult prea puțin” a spus Horia Mihail.
Toate invitațiile la concert s-au epuizat într-o singură zi.
„ Dacă s-ar prezenta în fiecare seară programe cu Horia Mihail, eu aș veni în fiecare seară. Despre muzică nu trebuie să vorbești, trebuie să o asculți, să o înțelegi și să prefaci în altă ființă, mai bună, mai expresivă.
Ne place muzica clasică, de aceea și am venit. Simți că zbori după ce asculți astfel de muzică.
-El a mai fost la noi, la Chișinău, și eu l-am ascultat, mi-a plăcut mult. Îmi place mai ales că el promovează muzica clasică, e un pianist de clasă superioară”.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, consideră că acest turneu, - „Pianul Călător” - care debutează la Chișinău, este unul simbolic.
„Este un lucru important pentru cele două maluri ale Prutului, e încă un proiect care demonstrează, încă o dată, fără tăgadă, că prin cultură suntem aproape, reușim să comunicăm ușor, să simțim la fel, să transmitem nu doar emoții pozitive, ci și ideile legate de unitate, solidaritate, ideile legate de solidaritate umană”, a declarat Daniel Ioniță.
Pianul călător este un proiect Radio România și își propune să aducă bucurie melomanilor, dar și să dăruiască unui oraș un pian de concert pentru următorii ani. La cea de-a șaptea ediție a turneului, pianul va rămâne în orașul Caracal.