Anticorupție | „Operațiunea specială” a mitropolitului Vladimir în promovarea separatismului de către Kremlin în spațiul ex-sovietic

  • 22 Ianuarie 10:27
Anticorupție | „Operațiunea specială” a mitropolitului Vladimir în promovarea separatismului de către Kremlin în spațiul ex-sovietic

Deși și-a manifestat îngrijorarea față de intenția Patriarhiei Moscovei de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita „Lume Rusă”, mitropolitul Vladimir participă activ, în calitate de membru permanent, din 2000, la toate ședințele Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, în dreapta patriarhului rus Kiril. Acest for adoptă decizii cu privire la implementarea agendei Kremlinului în regiunile ucrainene ocupate de Rusia, se arată într-o investigație realizată de anticoruptie.md.

Astfel, pe 27 decembrie 2023, mitropolitul Vladimir a participat în calitatea sa de membru permanent la ultima ședință a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

În cadrul acestei ședințe, Sinodul Patriarhiei a adoptat o serie de decizii cu privire la regiunile din estul Ucrainei anexate ilegal de către Rusia pe 30 septembrie 2022 - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Forul suprem al Bisericii ruse a decis să acorde ajutor umanitar locuitorilor regiunilor ocupate și să ofere sprijin pentru reconstrucția bisericilor distruse după bombardamentele armatei ruse „în Donbas și Novorusia”.

Adunarea episcopală a decis să asigure cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia cu literatură religioasă și să stabilească relații „cu ministerele educației din cele patru regiuni așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk, și regiunile Zaporojie și Herson. 

Mitropolitul Vladimir face parte din Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Ruse condus de Patriarhul Kiril, alături de alți patru episcopi ai aceleiași biserici.

Toți cei cinci episcopi membri permanenți ai Sinodului și eparhiile pe care le gestionează alcătuiesc în retorica patriarhului Kiril geografia „Lumii Ruse”: Onufrie, mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine; Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove; Alexandru, mitropolitul de Astana și Kazahstan; Vichentie (Morari, etnic român, 70 de ani născut în raionul Criuleni), mitropolit de Tașkent și Uzbekistan; Varsanufie, mitropolit de Sankt Petersburg și Ladoga.

Mitropolitul Vladimir a participat pe 11 octombrie 2023 la Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse în cadrul căruia s-au luat decizii despre fondurile care urmează să fie alocate pentru restaurarea bisericilor distruse în timpul invaziei ruse în Donbas, estul Ucrainei.

„Din iunie 2022 până în octombrie 2023, Administrația financiară și economică a Bisericii Ortodoxe Ruse a format o listă de 164 de lăcașuri și alte clădiri bisericești din Donbas, care necesită reparații și restaurări. În decembrie 2023, lucrările au fost complet finalizate în 35 de locații”, se precizează într-un alt comunicat al Patriarhiei Ruse.

Forul bisericesc a mai decis implicarea unor GONGO-uri, organizații neguvernamentale controlate de statul rus, din domeniul spiritual și al activităților educaționale în implementarea politicii naționale a Moscovei - acțiuni de soft power care fac parte din doctrina politică a „Lumii Ruse”.

Continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău