„O decizie eronată și cu consecințe păguboase”. Experți, despre decizia CC care vizează bugetul local al UTA Găgăuzia

  • 06 Martie 12:38
„O decizie eronată și cu consecințe păguboase”. Experți, despre decizia CC care vizează bugetul local al UTA Găgăuzia

Decizia Curții Constituționale, prin care au fost declarate neconstituționale modificările la Codul Fiscal privind restituirea taxelor din bugetul local al regiunii găgăuze și nu din cel de stat, este eronată și cu consecințe păguboase, subliniază expertul în drept, Alexandru Tănase. Textul legii nu afectează economia și autonomia financiară a acestei unități, mai spune expertul, subliniind că investițiile făcute acolo de Chișinău și partenerii externi depășesc cu mult ceea ce furnizează regiunea. În același timp, analistul Ion Tăbârță spune că, înainte de a veni cu un asemenea proiect de lege, deputații PAS trebuiau să fie mult mai pregătiți și prudenți, pentru a fi evitate asemenea situații, transmite Radio Chișinău.

Expertul în drept, Alexandru Tănase, este de părere că decizia Curții Constituționale este una eronată și care, în timp, ne va costa foarte scump. Nu era în competența Curții să examineze asemenea cauze, afirmă fostul ministru al Justiției, subliniind că investițiile pe care le fac în Găgăuzia Chișinăul și partenerii externi depășesc cu mult ceea ce furnizează regiunea. Consecințele acestei hotărâri a Curții sunt păguboase, mai spune expertul.

„(…)Însăși textul legii la care ne referim, acest articol 6, de fapt, nu are legătură și nu afectează economia, autonomia financiară acestor unități teritoriale administrative, pentru că el, de fapt, reglementează procedura de restituire. El nu impune taxe, el nu limitează taxe. Mai mult, Guvernul a venit și cu un mecanism compensatoriu pentru cazurile când sumele sunt mai mari decât le are bugetul local, anume pentru a evita anumite prejudicii de ordin financiar  care pot fi cauzate unităților administrativ teritoriale. Prin urmare, pentru mine sunt neclare argumentele neconstituționalității(…)Conform Constituției, UTA Găgăuzia nu are anumite privilegii de ordin fiscal și financiar în raport cu alte unități teritorial administrative. Și un ultim detaliu pe care vreau să-l menționez – noi, de fapt, furnizăm argumente pentru separatism la nivel constituțional, ceea ce, din punctul meu de vedere, este foarte grav”, a declarat Alexandru Tănase.

Analistul Ion Tăbârță spune că, înainte de a veni cu un asemenea proiect de lege, deputații PAS trebuiau să fie mult mai pregătiți și prudenți, pentru a fi evitate asemenea situații.

„Se creează impresia că, uneori, că au o anumită lipsă de competență în actul guvernamental și legislativ. Trebuia de făcut acea schimbare prin care UTA Găgăuzia să nu mai fie privilegiată fiscal până ca doamna Guțul să devină bașcan…trebuia această schimbare să fie una care să lichideze toate acele inechități, dar nu să vină cu anumite carențe…”, a punctat Ion Tăbârță.

Marți, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările efectuate de Parlament la Codul Fiscal care prevăd restituirea TVA din bugetul regiunii autonome găgăuze, nu din cel național. 

După decizia Înaltei Curți, care a fost salutată de guvernatoarea regiunii găgăuze Evghenia Guțul, susținută de către oligarhul fugar Ilan Șor, deputatul PAS, Radu Marian, a anunțat că Parlamentul va interveni în scurt timp cu o nouă lege. Reprezentantul majorității parlamentare mai spune că restituirea TVA în Găgăuzia se va face ca și în alte regiuni, adică taxa va fi încasată la bugetul de stat și va fi rambursată la aceeași sursă.

Context: Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările la Codul Fiscal privind restituirea taxelor din bugetul local al UTA Găgăuzia

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău