„Nu sunt noutăți sau ceva ce copiii nu învață”. ANCE a explicat în ce constau testele de exersare pentru sesiunea de examene în 2024

  • 19 Martie 16:49
„Nu sunt noutăți sau ceva ce copiii nu învață”. ANCE a explicat în ce constau testele de exersare pentru sesiunea de examene în 2024

Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) a prezentat testele de exersare pentru sesiunea de examene în 2024. Subiectele sunt predictibile și nu prezintă noutăți pentru elevi, a spus pentru Radio Chișinău directoarea Agenției, Lilia Ivanov. După testarea pe eșantion în luna februarie, elevii urmează să susțină pretestările la sfârșitul lunii martie, transmite Radio Chișinău.

„Și în acest an testele sunt construite în baza programei de examen care derivă din curricula disciplinară și gradul de complexitate este unul similar cu cele care sunt prezentate în programele de examene. Suntem predictibli. Nu sunt noutăți sau nu este ceva ce copiii nu învață la clasă.

Testarea pe eșantion are scopul să testeze anumiți itemi și subiecte. Se analizează datele, urmare a acestei analize testele se îmbunătățesc. Se poate întâmpla un item să nu fie bine formulat, să nu fie corespunzător sau să nu ajungă spațiu. Ulterior lucrăm la aceste aspecte.

De aceea, încercăm să avem un număr reprezentativ de elevi după diferiți parametri: să fie dintr-o școală mai mare și alta mai mică, să fie din mediul rural și urban, să fie din zona nord, centru, sud, ca să înțelegem că itemii care sunt testați lucrează corect.

Următoarea etapă, la sfârșitul lunii martie, vom avea pretestare, exercițiu de simulare pentru toți. Suntem în proces de pregătire”, a spus Lilia Ivanov.

Pentru treapta primară au fost publicate 12 teste, pentru cea gimnazială 14 și 53 pentru examenul național de bacalaureat. Candidații pot accesa testele pe siteul oficial al Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.

În 2023 rata de promovare a examenului național de bacalaureat în rândul absolvenților din licee a fost de 87,77%, comparativ cu 84,34% în sesiunea 2022, conform datelor prezentate de Ministerul Educației și Cercetării.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău