„Muzeul Prado iese în stradă”: expoziție în aer liber și filme spaniole la Chișinău

  • 22 Iunie 2021 16:12
„Muzeul Prado iese în stradă”: expoziție în aer liber și filme spaniole la Chișinău

O expoziție în aer liber, cu genericul „Muzeul Prado iese în stradă”, va fi deschisă publicului la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, în perioada 1-31 iulie anul curent. Locuitorii și vizitatorii capitalei vor avea ocazia să admire 22 dintre cele mai reprezentative opere ale Muzeului Prado, una dintre principalele instituții culturale ale Spaniei și unul dintre cele mai importante muzee din lume, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ambasadei Spaniei la București.

Expoziția își propune să scoată arta în stradă și să o apropie de public cu ajutorul unor reproduceri magnifice, prezentate la o scară de 1:1, ale unor capodopere semnate de Goya, Velázquez, Rubens, Botticelli, Rembrandt sau Hieronymus Bosch, oferind privitorilor o experiență similară unei vizite reale chiar la Muzeul Prado.

Expoziția a fost prezentată anterior în numeroase orașe din America Centrală și de Sud, Filipine, SUA, Spania și România și invită la un periplu prin vastele colecții de pictură găzduite de Muzeul Prado, oferind o imagine cuprinzătoare asupra picturii europene de la începutul secolului al XII-lea până în primii ani ai secolului al XX-lea.

De asemenea, pe parcursul lunii iulie, iubitorii de film se vor putea bucura de nouă filme spaniole grupate în scurte cicluri tematice: filme de comedie, clasice, filme regizate de femei, drame și de animație. Filmele dispun de subtitrare în limba română și vor putea fi urmărite în perioada 3-31 iulie 2021, în fiecare zi de week-end, începând cu orele 21.00, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Accesul publicului va fi gratuit, în limita locurilor disponibile și cu respectarea normelor de protecție și distanțare socială.

Printre filmele spaniole care urmează a fi proiectate la Chișinău se numără comedia „Campionii”, producție de mare succes, care relatează povestea unui antrenor de baschet, a cărui misiune este aceea de a pregăti o echipă foarte specială. „Plácido”este o bijuterie a operei cunoscutului regizor Luis García Berlanga, de la a cărui naștere se împlinesc 100 de ani, în anul curent. „Chico și Rita” este o capodoperă de animație, în care jazz-ul și filmul dețin rolurile principale.

Titlurile fac parte din filmoteca Agenției Spaniole de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării din Spania și sunt prezentate cu sprijinul Institutului Cervantes din București.

Cele două evenimente culturale sunt organizate de Ambasada Spaniei la București, în colaborare cu Muzeul Național Prado din Madrid și cu sprijinul Muzeului Național de Istorie a Moldovei și al Consulatului Onorific al Spaniei la Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău