„Moscova nu o dată a încălcat suveranitatea Republicii Moldova și cred că o va face și de data aceasta”. Opinia experților referitoare la solicitările Rusiei de a deschide secții de votare în regiunea transnistreană

  • 08 Februarie 13:58
„Moscova nu o dată a încălcat suveranitatea Republicii Moldova și cred că o va face și de data aceasta”. Opinia experților referitoare la solicitările Rusiei de a deschide secții de votare în regiunea transnistreană

Pe teritoriul Republicii Moldova va fi deschisă în mod legal o singură secție de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia, în incinta Ambasada Moscovei la Chișinău, a precizat ministrul de Externe Mihai Popșoi la TVR Moldova. Autoritățile constituționale nu pot să intervină în deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană, pentru alegerile din Rusia. Și de această dată, Rusia va acționa contrar deciziilor luate la Chișinău și va încălca suvernitatea Rep. Moldova, consideră comentatorii politici, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova nu deține controlul asupra regiunii transnistrene, condusă de regimul de la Tiraspol, respectiv asupra procesului electoral care va fi organizat acolo. Poziția Chișinăului este una rezonabilă, iar deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană este o sfidare a suveranității R. Moldova de către Federația Rusă, a spus avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru.

 „Nu este prima dată când se întâmplă asemenea situații. Justificarea Ministerului de Externe este una rezonabilă, având în vedere că Rep. Moldova nu are acces în regiunea trasnistreană și nu deține, de facto, controlul asupra proceselor care se întâmplă în regiunea trasnistreană, inclusiv nu poate să asigure anumite garanții ce țin de procesul electoral chiar dacă este organizat de Federația Rusă în acea regiune. A doua chestiune, deschiderea unor astfel de secții, fără permisiunea Chișinăului, având în vedere că de facto controlul regiunii transnistrene, confirmat și de CEDO, este exercitat de către Federația Rusă, ar reprezenta o circumstanță de sfidare a suveranității statului Rep. Moldova. Prin urmare poziția Guvernului Rep. Moldova este una rezonabilă, a fost prezentată anterior cu ocazia altor scrutine electorale, dar asta nu exclude că Federația Rusă, în pofida acestui fapt, nu va încerca să deschidă acolo secții de votare”, a declarat Vadim Vieru.

Chișinăul nu poate interveni în regiunea transnistreană, iar acțiunile Rusiei vor demonstra din nou ce preț pune pe suveranitatea Rep. Moldova, a comentat și analistul Anatol Țăranu.

„Chișinăul nu are posibilitatea să intervină efectiv în ceea ce se numește deschiderea secțiilor de vot în zona transnistreană. Eu cred că, și de data aceasta Moscova va încălca suveranitatea Republicii. Contrar deciziilor luate de Chișinău va deschide acolo secții de votare. Aici puțin ce putem să facem. Moscova nu o dată a încălcat ceea ce se numește suveranitatea Rep. Moldova și cred că o va face și de data aceasta, îndeosebi reeșind din nivelul de izolație înregistrat între Chișinău și Moscova. Pentru Chișinău important este că a declarat deschiderea secțiile de vot doar în incinta ambasadei, în rest, Moscova va demonstra, încă o dată, ce preț pune pe suvernaitatea Rep. Moldova și cum respectă independența și suveranitatea Rep. Moldova”, a subliniat Anatol Țăranu.

Alegerile prezidențiale din Rusia se vor desfășura în perioada 15-17 martie 2024.

În 2021, la ultimele alegeri pentru Duma de Stat din Rusia, au fost deschise 27 de secții de vot în regiunea trasnistreană, cele mai multe din străinătate și cu cinci mai multe decât la alegerile din 2016, la fel fără acordul Chișinăului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău