„Monumentele Basarabiei Furate”: Un preot din Sărata Galbenă a salvat o troiță veche românească, pe care a găsit-o încă acum 40 de ani

  • 22 Martie 2021 09:32
„Monumentele Basarabiei Furate”: Un preot din Sărata Galbenă a salvat o troiță veche românească, pe care a găsit-o încă acum 40 de ani

Cel mai bun loc pentru a ascunde ceva, este în văzul tuturor. De această povață s-a ghidat acum 40 de ani preotul Teodor Zagnat din satul Sărata Galbenă, raionul Hâncești, când a găsit în podul bisericii o troiță veche românească. Pentru a nu fi distrusă de sovietici, slujitorul bisericii a pus crucea la vedere în cimitir, de rând cu alte 10 cruci de la mormintele ostașilor români. Și în acest fel a salvat-o. E o întâmplare adevărată descrisă într-o nouă ediție a campaniei TVR MOLODOVA, "Monumentele Basarabiei Furate".

De aproape 4 decenii, drumul lui Teodor Zagnat duce spre cimtirul din satul Sărăta Galbenă, acolo unde a ascuns troița românească pe care a găsit-o în podul bisericii. Acum are 87 de ani, dar își aduce bine aminte de perioada în care era prigonit de regimul  sovietic, relatează sursa citată

TEODOR ZAGNAT parohul bisericii din Sărata Galbenă: „Eu când am venit la biserică, în anii 80, crucea aceasta am găsit-o în pod la biserică, era de acum necăutată, neîngrijită, lăsată așa în praf. Și eu am venit așa, și am venit cu starostele meu  Grigore Roșca, hai să o punem, măi,  la eroii noștri, care au luptat pentru independență, pentru apărarea țării”.

În mare taină, preotul a chemat un pictor și a restaurat-o, iar în 1984 a pus-o la loc de cinste în cimitir alături de mormintele a 10 ostași români.

 LIUBA MAXIM reporter TVR MOLDOVA: „Troița se află în cimitirul din Sărata Galbenă de 37 de ani. Curios este faptul că, aceasta nu a fost observată de puterea sovietică, îar în fiecare an de Paștele Blajinilor, părintele Teodor oficia aici slujbe și  îi pomenea pe ostașii români”.

TEODOR ZAGNAT parohul bisiericii din Sărata Galbenă: „Aicea vara sunt pomi așa, acum am făcut curățenie  și am aranjat-o pe ea, ca nu se vedea de la drum. Și am trecut așa cu Doamne Ajută”

Preotul spune că troița are o mare însemnătate atât pentru locuitorii din Sărata Galbenă, cât și pentru întreg neamul românesc.

TEODOR ZAGNAT parohul bisiericii din Sărata Galbenă: „Noi în  cinstea Sfintei Treimi ne închinăm prin troița asta înaintea lui Dumnezeu, ca Dumnezeu să odihnească cu drepții pe cei tineri care au căzut în cimitirul acesta, în locurile acestea pentru eliberare, pentru înoirea neamului nostru”.

LILIAN ZAGNAT fiul preotului: „De însemnătatea Troiței eu știam din familie și le spuneam prietenilor și noi veneam aici și știam însemnătatea, că aceștia sunt ostași români are au luptat pentru eliberarea țării noastre. De mic copil el îmi spunea că un sistem care nu este bazat pe legile creatorului al nostru, al lui Dumnezeu nu are cum să existe și el îmi spunea tot timpul, comunismul o să cadă...”
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău