„Mona Lisa”, faimoasa pictură de la Luvru, va fi mutată din Salle des États

  • 17 Iulie 2019 11:42
„Mona Lisa”, faimoasa pictură de la Luvru, va fi mutată din Salle des États

„Mona Lisa”, faimoasa pictură de la Luvru, va fi mutată în mod excepțional la mijlocul lunii iulie, pentru câteva luni, în interiorul muzeului, pentru a permite renovarea Salle des États în care este expusă, a anunțat cel mai important muzeu din Franța, citat de AFP.

Pictura va fi transferată la „o sută de pași” distanță în seara zilei de 16 iulie, în Galeria Medicis, una dintre cele mai mari din muzeu, și va putea fi admirată din nou în dimineața următoare într-o vitrină climatizată, la fel ca aceea în care fost expusă până atunci. În încercarea de a gestiona mai bine afluxul de vizitatori (peste 10 milioane în 2018) ai Luvrului și de a asigura noi standarde de securitate, fără a-l închide, conducerea muzeului a demarat cel mai amplu proiect de renovare de la Grand Louvre, în cadrul căruia, din 2014, au fost renovați peste 34.000 de metri pătrați.

„Este începutul unei renovări uriașe, atât în interior, cât și în exterior”, a precizat Jean-Luc Martinez, președintele-director al muzeului. Salle des États este cea mai vizitată sală a muzeului, în condițiile în care majoritatea turiștilor doresc să vadă capodopera lui Leonardo da Vinci – zeci de mii de oameni intră în sală în fiecare zi.

„Primim un oraș (aici) în fiecare zi”, a explicat Martinez.

Deși reamenajată la începutul anilor 2000, sala avea nevoie de o nouă renovare, care a debutat în luna ianuarie. După terminarea lucrărilor, „Mona Lisa” se va întoarce la mijlocul lunii octombrie în Salle des États. La următoarea expoziție dedicată lui Leonardo da Vinci, care se va deschide pe 24 octombrie în Hall Napoléon, muzeul a renunțat la ideea de a expune „Mona Lisa”, din cauza spațiului-gazdă, unde numărul de vizitatori este limitat și unde turiștii intră și ies pe aceeași ușă.

Pictura a fost furată în 1911 de către un zugrav italian, care a fugit cu ea, ascunzând-o sub cămașă. Ea a fost găsită în stare bună doi ani mai târziu și expusă din nou la Luvru pe 5 ianuarie 1914.

sursa: historia

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău