„Moment istoric”: UE a ajuns la un acord privind gestionarea migranților. Cei veniți la granițele UE vor fi verificați și plasați în centre dacă au șanse mici să primească dreptul de azil

  • 20 Decembrie 2023 13:40
„Moment istoric”: UE a ajuns la un acord privind gestionarea migranților. Cei veniți la granițele UE vor fi verificați și plasați în centre dacă au șanse mici să primească dreptul de azil

UE a ajuns la un acord asupra unui nou set de reguli pentru gestionarea migrației și azilului, a anunțat miercuri Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, pe platforma de socializare X, relatează Hotnews.

„20 decembrie 2023 va rămâne în istorie. Ziua în care UE a ajuns la un acord istoric privind un nou set de norme pentru gestionarea migrației și a solicitărilor de azil. Europa a sfidat încă o dată toate obstacolele. Sunt foarte mândră de faptul că, prin Pactul privind migrația și dreptul de azil, am obținut rezultate și am oferit soluții”, a spus ea, menționează sursa citată.

După ani de discuții și o noapte întreagă de negocieri de ultim moment, eurodeputații și reprezentanții statelor membre au ajuns miercuri dimineață la un acord - criticat de activiștii pentru drepturile omului - privind spinoasa reformă a sistemului european de migrație, notează AFP.

„S-a ajuns la un acord politic asupra celor cinci dosare ale noului Pact privind migrația și azilul", a scris președinția spaniolă a Consiliului UE pe platforma X (fostul Twitter). Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a salutat acest lucru ca fiind un „moment istoric".

Pactul privind azilul și migrația, înaintat de Comisia Europeană în septembrie 2020, reprezintă o nouă încercare de revizuire a normelor europene, după eșecul propunerii anterioare, din 2016, venite în urma crizei refugiaților.

Acesta include controale mai stricte la sosirea migranților în UE, centre închise în apropierea frontierelor pentru a-i trimite mai repede înapoi pe cei care nu au dreptul la azil și un mecanism obligatoriu de solidaritate între statele membre în beneficiul țărilor aflate sub presiunea migrației.

Acordul politic mai trebuie totuși să fie aprobat în mod oficial de Consiliu (statele membre) și de Parlamentul European.

Obiectivul este ca toate textele să fie adoptate definitiv înainte de alegerile europene din iunie 2024, într-un moment în care chestiunea imigrației domină dezbaterea politică în multe țări europene, pe fondul ascensiunii partidelor de extremă dreapta și populiste.

Continuarea poate fi citită aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău