“Moldsilva” va intensifica protecția plantelor rare

  • 16 Martie 2021 12:24
“Moldsilva” va intensifica protecția plantelor rare

Agenția „Moldsilva” a anunțat despre relansarea măsurilor de ocrotire a speciilor de plante cu un regim special de protecție, odată cu sosirea primăverii, atunci când fondul forestier este mai vulnerabil în fața comercianților și a celor care încalcă prevederile legislației în domeniu, transmite MOLDPRES.

Conform unui ordin semnat de Dumitru Cojocaru, director al Agenției „Moldsilva”, șefii entităților silvice subordonate și personalul silvic sunt responsabili pentru respectarea prevederilor legislației în vigoare ce stabilește speciile de floră de importanță națională și internațională, care necesită protecție prioritară, interzise spre colectare.  

Totodată, în Rezervațiile Naturale de Stat „Codrii”, „Pădurea Domnească”, „Plaiul Fagului”, „Prutul de Jos”, precum și în alte arii protejate din fondul forestier de stat, va fi asigurată monitorizarea permanentă, în special în locurile de creștere, în scopul depistării colectării, comercializării plantelor și a părților acestora (flori, frunze, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi etc.).

Același ordin mai stabilește organizarea de către silvicultori, de comun acord cu organele de poliție, reprezentanții subdiviziunilor teritoriale ale inspectoratului pentru protecția mediului, a măsurilor de prevenire, sistare și interzicere a colectării, precum și comercializării plantelor protejate, cu aplicarea prevederilor legislației naționale ce se impun pe fiecare  caz în parte.

În același context, directorul Agenției „Moldsilva” a menționat că în pofida restricțiilor tradiționale și a măsurilor întreprinse de către angajații fiecărei entități silvice în parte, unii cetățeni neglijează cadrul legal și continuă ilegalitățile de distrugere a florei din păduri și comercializarea florilor și plantelor. „Echipele mobile pentru paza fondului forestier vor depune eforturile necesare pentru soluționarea acestui aspect”, a spus Cojocaru.

Agenția „Moldsilva” vine cu un apel către populație și solicită cooperare în cazurile când sunt cunoscute persoane sau agenți economici care nu respectă măsurile de conservare și de protecție a obiectelor regnului vegetal. Despre asemenea abuzuri în fondul forestier, instituția roagă să fie informată prin intermediul Liniei specializate anticorupție, tel. 022 211-311.

Conform Codului Contravențional, colectarea sau nimicirea plantelor, capturarea sau nimicirea animalelor incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova și în anexele la Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție, comercializarea ilegală, precum și comiterea altor acțiuni sau inacțiuni ce pot cauza reducerea numărului acestor plante și animale sau dispariția lor, se sancționează cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale (1500-3000 de lei).

Potrivit instituției, tradițional, cele mai aglomerate puncte de vânzare ilicită a florilor de primăvară se regăsesc în municipiul Chișinău și pe traseele naționale Leușeni, Orhei, Călărași, Ungheni ș.a. În Fondul forestier național sunt înregistrate peste 150 de specii floristice, incluse în regim special de protecție.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău