„Moldovagaz” amenință ANRE cu judecata și susține că nu va recalcula valoarea gazelor naturale livrate către consumatorii non-casnici

  • 15 Aprilie 2020 16:35
„Moldovagaz” amenință ANRE cu judecata și susține că nu va recalcula valoarea gazelor naturale livrate către consumatorii non-casnici

Societatea „Moldovagaz” își rezervă dreptul să conteste în instanța de judecată hotărârea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică cu privire la rezultatele controlului planificat realizat la companie pentru perioada anilor 2016-2018. Furnizorul califică constatările ANRE ca fiind nefondate, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, „Moldovagaz” menționează că nu va recalcula valoarea gazelor naturale livrate către consumatorii non-casnici în perioada 1 ianuarie 2018-16 martie 2018, în sumă de 282,29 milioane de lei. Și aceasta pentru că, potrivit furnizorului, tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale nu au caracter retroactiv.

Suma de 109,36 milioane de lei, care s-a format în urma stingerii obligației deservirii datoriei externe, prevăzută anterior de bugetul de stat, nu poate fi calificată drept devieri tarifare pentru că obligațiunile de plată ale unor consumatori non-casnici nu au fost onorate, prin urmare datoriile menționate nu au fost stinse integral.

„Cheltuielile pentru implementarea noului sistem de prelucrare și evidență a livrărilor și a consumatorilor de gaze naturale, în sumă de 3,56 milioane de lei, au fost absolut întemeiate și necesare. ANRE a apreciat tendențios lucrările și nu a verificat suficient prețurile pieței la momentul comandării lor. Sistemul informațional a demonstrat eficientizarea resurselor umane și financiare ale furnizorului”, se mai spune în comunicat.

Potrivit „Moldovagaz”, conform Metodologiei de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale, fondul de rulment se determină în baza regimului de facturare-achitare și nu în funcție de veniturile suplimentare obținute de întreprindere. Dat fiind faptul ca dobânda de la depozitarea la vedere a mijloacelor bănești nu poate fi tratată drept venit sigur și constant, (în condițiile în care variază în funcție de rata dobânzii și a soldului disponibil), iar generarea acesteia este determinată exclusiv în perioada ulterior achitării de către consumatori a facturilor, necesitatea de a dispune de mijloace bănești în perioada dintre facturare și achitare rămâne actuală.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat ieri că a constat în activitatea „Moldovagaz” abateri de la cadrul normativ în vigoare, inclusiv acțiuni care au adus prejudicii financiare ce urmează să fie restituite și corectate în perioada următoare.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău