„Moldova Digital Summit” | Dorin Recean: Spre deosebire de 2010 când ne gândeam la digitalizarea în viitor, astăzi digitalizarea se întâmplă deja

  • 15 Iunie 2023 14:55
„Moldova Digital Summit” | Dorin Recean: Spre deosebire de 2010 când ne gândeam la digitalizarea în viitor, astăzi digitalizarea se întâmplă deja

Un summit consacrat inovațiilor tehnologice, cu genericul „Moldova Digital Summit 2023”, a început astăzi la Chișinău. La reuniune participă experți din România, Estonia, Letonia, Marea Britanie, Belgia și SUA. În cadrul reuniunii vor fi anunțate noi servicii digitale, concepute pentru ca Republica Moldova să se mențină în topul țărilor cu servicii publice digitale, dar și pentru a avea o guvernare eficientă și deschidere pentru afaceri și investiții, transmite Radio Chișinău.

 „Moldova Digital Summit” este organizat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării împreună cu partenerii strategici pentru a evidenția cooperarea în formarea unui spațiu digital comun și fără granițe, încurajarea creșterii economice durabile, susținerea unui stat digital ce ar aduce schimbări pozitive în întreaga societate, în condițiile în care Republica Moldova tinde să adere la Uniunea Europeană.

 Prezent la eveniment, Prim-ministrul Rep. Moldova, Dorin Recean a declarat că pentru Guvern este important ca digitalizarea să aducă mai multă transparență:

„Sunt foarte bucuros să spun că Rep. Moldova în prezent este suficient de matură în sectorul IT și suntem mândri de valoarea pe care o producem aici. Spre deosebire de 2010 când ne gândeam la digitalizarea în viitor, astăzi digitalizarea se întâmplă deja. Este foarte important pentru noi să revizuim procesele de lucru în guvern și în întreprinderi, pentru că este esențial ca digitalizarea să funcționeze pentru oameni și pentru organizații, să fie centrată pe client și utilizator, să producă oportunități și să reducă dramatic costurile tranzacțiilor”, a spus Dorin Recean.     

Șeful adjunct al Misiunii Ambasadei Statelor Unite la Chișinău, Laura Hruby, a menționat că prin organizarea acestui eveniment, Rep. Moldova se poziționează ca un lider din regiune în sectorul IT: 

Noi recunoaștem puterea integrării digitale și abilitatea sa de a transforma industrii și a îmbunătăți viața populației. Viitorul digital este un viitor cu mai puține granițe și mai multă integrare. SUA lucrează în parteneriat cu Rep. Moldova pentru a crea un viitor prosper și democratic, iar digitalizarea are un rol foarte important în acel viitor. Antreprenoriatul și inovarea oferă un potențial foarte mare pentru a trage investii, a crea noi locuri de muncă și a convinge tinerii să-și continue viața și cariera chiar aici în Rep. Moldova”, a afirmat Laura Hruby.     

La rândul său, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a accentuat că evenimentul nu este despre prezent, dar e despre viitorul Rep. Moldova, pentru că viitorul ei trebuie să fie digital, iar UE  este angajată să susțină calea digitală a Rep. Moldova:

Tehnologia modernă face parte din viața noastră de zi cu zi, iar oamenii, afacerile și guvernele trebuie să se ajusteze la inteligența artificială. Noi ne bucurăm să vedem progresul Rep. Moldova în ceea ce privește serviciile electronice, educația și abilitățile în domeniul afacerilor. Noi oferim posibilități noi de comunicare și pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicare. 53 de mii de studenți din 330 de școli studiază domeniul digitalizării, ceea ce înseamnă că Rep. Moldova va alimenta piața IT în următorii ani cu studenți foarte bine pregătiți, care au învățat cu ajutorul partenerilor și a UE. Viitorul Rep. Moldova sunt sigur că va fi digital”, a declarat Janis Mazeiks

„Moldova Digital Summit” se va desfășura în perioada 15-17 iunie, în incinta centrului de excelență în domeniul tehnologiilor informaționale Tekwill din cadrul Universității Tehnice din Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:5,14 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău