„Mireasa” austriacă a lui Vladimir Putin se mută la Sankt Petersburg, de unde va conduce un institut cheie al Rusiei

  • 12 Septembrie 2023 10:17
„Mireasa” austriacă a lui Vladimir Putin se mută la Sankt Petersburg, de unde va conduce un institut cheie al Rusiei

Fostul ministru de Externe austriac Karin Kneissl, care în 2018 a dansat cu Vladimir Putin la nunta sa, se mută la Sankt Petersburg pentru a conduce un centru academic, scrie agenția de presă rusă Tass, citată de Reuters.

Karin Kneissl conduce centrul Gorki - Observatorul geopolitic pentru problemele cheie ale Rusiei - de la Universitatea din Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin, a relatat Tass. De altfel, ea este trecută pe site-ul Observatorului Geopolitic pentru Probleme Cheie ale Rusiei ca fiind directorul acestui institut de cercetare din cadrul Universității Sankt Petersburg.

„Am co-fondat centrul Gorki și îl conduc. Deoarece este foarte multă muncă acolo și necesită multă atenție, nu pot face acest lucru în trecere, am decis să mă mut la Sankt Petersburg pentru această muncă”, a declarat fosta șefă a diplomației de la Viena.

„Nu am nevoie de Maldive sau de Seychelles”

Fostul ministru de externe al Austriei Karin Kneissl a fost în atenția presei și luna trecută, când s-a aflat că a închiriat o casă într-un sat din Rusia. „Bunici, mere, vară, înot în râu. Este o viață bună. Nu am nevoie de Maldive sau de Seychelles. Este mai bine”, declara Karin Kneissl într-un interviu pentru agenția de știri a statului rus, Tass.

În interviul pentru Tass, fosta șefă a diplomației de la Viena l-a criticat pe președintele francez Emmanuel Macron, a spus că sportivii ruși nu ar trebui să fie interziși la competiții și că nu vede în prezent rostul unui summit pentru o soluție de pace pentru Ucraina, din moment ce Kievul nu ar vrea să dialogheze cu Moscova.

Cum a provocat fosta șefă a diplomației austriece un scandal european

Fost ministru de externe al Austriei între 2017 și 2019, Kneissl a provocat un scandal la nivel european în urmă cu 5 ani când l-a invitat pe Vladimir Putin la nunta ei, fiind filmată dansând cu liderul de la Kremlin la doar câteva luni după ce Uniunea Europeană a expulzat zeci de diplomați ruși ca urmare a otrăvirii cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie.

Putin i-a oferit miresei flori, cadouri și a dansat cu ea la nunta care a avut loc în sudul Austriei, aproape de granița cu Slovenia. Președintele rus a fost însoțit de o trupă de cazaci, care a cântat pentru invitați.

Kneissl a fost numită în fruntea diplomației austriece fără a fi membră a vreunui partid politic, având în spate o carieră în mediul academic. Ea a fost nominalizată pentru funcția de ministru de externe de FPO, Partidul Austriac al Libertății, formațiunea de extrema dreaptă care la momentul respectiv făcea parte din coaliția de guvernare de la Viena.

Ea a rămas fără susținere politică după ce primul cabinet al fostului cancelar Sebastian Kurz a căzut în urma unei moțiuni de cenzură.

În vara lui 2021 Kneissl a fost a fost numită în consiliul director al Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, după ce fusese nominalizată de guvernul rus pentru această funcție cu câteva luni înainte.

Ea și-a dat demisia din această funcție în luna mai a anului trecut, după ce Uniunea Europeană i-a amenințat cu includerea pe lista de sancțiuni pe foștii oficiali europeni care dețin funcții în Rusia. Kneissl a demisionat de la Rosneft la 3 zile după fostul cancelar german Gerhard Schröder, care era președintele consiliului de administrație al companiei petroliere.

Rosneft nota la momentul respectiv că mizează pe viitor pe cooperarea cu Kneissl „în calitate de reprezentant proeminent al comunității internaționale de experți”.

Pe site-ul său personal Kneissl notează că și-a părăsit țara natală în septembrie 2020 din cauza amenințărilor cu moartea și a unei „interdicții de facto de a lucra în Austria”. Ea spunea că în ultimii ani a locuit la o fermă din Franța, precum și în nordul Libanului, înainte de a se muta „temporar” în Rusia.

Kneissl este însă doar unul dintre numeroșii oficiali austrieci care au fost apropiați de Moscova de-a lungul anilor, poziția neutră a țării atrăgând adeseori critici. Legăturile dintre Viena și Moscova au rămas solide și după ce Kremlinul a lansat invazia la scară largă din Ucraina, anul trecut, Austria rămânând una dintre puținele țări europene care mai importă gaz din Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău