''Memorialul vieții'', inaugurat la Amsterdam la trei ani de la prăbușirea zborului MH17

  • 18 Iulie 2017 11:34
''Memorialul vieții'', inaugurat la Amsterdam la trei ani de la prăbușirea zborului MH17

La trei ani de la prăbușirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, în estul Ucrainei, familiile victimelor acestei tragedii aviatice au fost prezente luni la dezvelirea ''Memorialului vieții'', monument ridicat în apropiere de aeroportul Schiphol din Amsterdam, scrie Agerpres.

Avionul Boeing 777 care efectua cursa Amsterdam — Kuala Lumpur a fost doborât în iulie 2014 de o rachetă care ar fi fost lansată de rebeli proruși din estul Ucrainei. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului — majoritatea cetățeni olandezi — și-au pierdut viața.

În prezența regelui Olandei Willem-Alexander și a soției sale, regina Maxima, precum și a unor oficiali guvernamentali olandezi, 2.000 de rude ale pasagerilor care și-au pierdut viața s-au adunat în orașul Vijfhuizen pentru a comemora trei ani de la tragedia aviatică.

În locul comemorativ se află 298 de copaci — unul pentru fiecare victimă — plantați pentru a forma o "panglică verde" în jurul unui perete de oțel cu înălțimea de 4 metri. Pe partea din față a peretelui se află o placă din oțel pe care se află înscrise numele celor care și-au pierdut viața.

Rudele victimelor au plantat puieții încă din primăvară.

Așa-numitul ''monument al pădurii'' proiectat de artistul peisagist Ronald Westerhuis, din Olanda, este înconjurat de floarea soarelui, care potrivit site-ul memorialului ''sugerează câmpurile cu floarea soarelui din estul Ucrainei unde au fost găsite unele părți din epava avionului''.

Anul trecut, o echipă internațională de anchetatori condusă de Olanda a afirmat că avionul a fost doborât de o rachetă rusească trasă din estul Ucrainei, controlat de rebeli proruși.

Autoritățile ruse au dat vina pe armata ucraineană care luptă cu rebelii proruși în estul Ucrainei de peste trei ani.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a acuzat Rusia de această tragedie aviatică.

''Această crimă nu ar fi avut loc dacă nu ar fi fost o agresiune rusească, o instalație rusească și o rachetă rusească aduse din Rusia'', a declarat Poroșenko. ''Responsabilitatea noastră față de victime precum și față de generațiile următoare este de a dovedi agresorului și teroristului că este imposibil să scape de răspundere pentru toate crimele pe care le-a comis'', a spus el.

Poroșenko și-a exprimat încrederea în ''imparțialitatea'' sistemului judiciar din Olanda.

În Malaezia, ministrul transporturilor, Liow Tiong Lai, a promis dreptate pentru victime și a afirmat că 17 iulie 2014 va rămâne în memoria țării.

La rândul ei, șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a reafirmat ''profunda compasiune și respectul pentru toți cei care i-au pierdut pe cei dragi'' în acest accident aviatic. ''Tragedia zborului MH17 în care și-au pierdut viața atâtea persoane rămâne o sursă constantă de durere și tristețe pentru Uniunea Europeană'', a afirmat Mogherini, potrivit unui comunicat.

Ea a cerut tuturor națiunilor implicate în anchetă să participe în orice mod posibil ''pentru a se asigura că cei responsabili de doborârea zborului MH17 vor fi trași la răspundere și aduși în fața justiției''.

La Washington, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a exprimat ''încrederea deplină a Washingtonului'' în investigațiile efectuate de Olanda în acest caz și a cerut celorlalte state să coopereze pe deplin în anchetă pentru ca cei responsabili să fie aduși în fața justiției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15
Ploaie ușoară
Umiditate:67 %
Vint:2,6 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
15

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău