''Mega-proces'' împotriva mafiei în Italia: 70 de condamnări

  • 07 Noiembrie 2021 10:26
''Mega-proces'' împotriva mafiei în Italia: 70 de condamnări

Justiția italiană a dat sâmbătă o lovitură majoră grupării 'Ndrangheta, cea mai puternică grupare mafiotă din Italia, prin condamnarea a 70 de membri ai acesteia și a altor persoane care au legături cu ea, în cel mai mare proces mafiot de la sfârșitul anilor 1980, informează France Presse, citat de Agerpres.

Judecătorul Claudio Paris a citit verdictele împotriva a 91 de inculpați în imensa sală de judecată din orașul Lamezia Terme, din sudul Calabriei, unde din ianuarie se desfășoară un "mega-proces" împotriva a sute de presupuși membri și colaboratori ai sindicatului crimei organizate 'Ndrangheta.

Ancheta a durat mai mulți ani și a culminat cu raiduri în decembrie 2019. Cele 91 de persoane care au fost condamnate au optat pentru un proces rapid cu ușile închise, ceea ce le permitea reducerea pedepsei cu o treime în cazul în care erau condamnate.

Alți 355 de inculpați urmează să fie judecați, iar procedurile ar trebui să dureze doi ani sau mai mult.

Celebrul procuror antimafia Nicola Gratteri - ale cărui eforturi de a învinge 'Ndrangheta l-au forțat să trăiască sub protecția poliției timp de peste 30 de ani - a declarat că totul a decurs "foarte bine" sâmbătă.

"Din 91 de inculpați, 70 de prezumați nevinovați au fost condamnați", a declarat el pentru agenția italiană de presă AdnKronos, adăugând că cei achitați erau actori de mică anvergură. Unii au primit pedeapsa maximă de 20 de ani solicitată de procurori.

Printre aceștia se numără Domenico Macri, din aripa militară a grupului, Pasquale Gallone, mâna dreaptă a presupusului șef mafiot Luigi Mancuso, al cărui proces este încă în desfășurare, și Gregorio Niglia, al cărui rol includea procurarea de arme și extorcarea de fonduri. Aproximativ o treime din grup a fost condamnat la zece ani sau mai mult, iar 21 de persoane au fost achitate, a precizat Nicola Gratteri.

Dintre cei opt pentru care acuzarea ceruse 20 de ani de închisoare, șase au primit pedeapsa integrală, inclusiv Pasquale Gallone, în vârstă de 62 de ani, care a ajutat la orchestrarea fugii șefului său timp de trei ani începând din 2014, la doi ani după ce Luigi Mancuso a fost eliberat din închisoare după 19 ani de detenție.

Cu toate acestea, principalii inculpați, Luigi Mancuso, "Unchiul", 67 de ani, considerat șeful familiilor 'Ndrangheta care au condus provincia Vibo Valentia din Calabria, și fostul senator și avocat Giancarlo Pittelli, 68 de ani, au optat pentru un proces normal.

'Ndrangheta, cu baza în Calabria, cea mai săracă regiune din Italia, controlează cea mai mare parte a cocainei care ajunge în Europa. Rețeaua de aproximativ 150 de familii care se luptă pentru poziții în cadrul organizației are cel puțin 6.000 de membri și afiliați în Calabria și alte mii de persoane care o susțin în întreaga lume, spun experții.

Deși 'Ndrangheta operează acum la nivel internațional și își reinvestește profiturile în economia legală, capacitatea sa de a se infiltra în aproape toate sectoarele administrației publice din Calabria i-a permis să obțină contracte profitabile și să își consolideze puterea.

Inculpații condamnați sâmbătă au fost acuzați de legături cu mafia, tentativă de omor, spălare de bani, trafic de droguri, șantaj și posesie ilegală de arme, printre alte infracțiuni.

Procesul principal are loc într-o sală de judecată imensă, în care au loc sute de avocați care își apără clienții, peste 900 de martori ai acuzării și 58 de martori ai apărării.

Legendarul mega-proces din 1986-1987 a dat o lovitură grea organizației siciliene Cosa Nostra, cu 338 de condamnări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău