„Meci revanșă” pentru președinția Franței în 2022. Macron și Le Pen sunt favoriți să ajungă în turul doi al alegerilor

  • 11 Aprilie 2021 16:55
„Meci revanșă” pentru președinția Franței în 2022. Macron și Le Pen sunt favoriți să ajungă în turul doi al alegerilor

Emmanuel Macron și Marine Le Pen își vor disputa din nou turul al doilea al alegerilor prezidențiale franceze, în 2022, conform unui nou sondaj prezentat duminică, citat de EFE și Agerpres.

Sondajul, realizat pentru Journal Du Dimanche și Sud Radio, oferă mai multe posibilități în funcție de potențialii candidați de dreapta și de stânga, în contextul în care deocamdată nu au fost stabilite toate candidaturile.

Totuși, Macron și Le Pen vor câștiga primul tur de scrutin în toate cele 10 ipoteze luate în calcul, cu un ușor avantaj pentru unul sau pentru celălalt, ba chiar și cu un scor de egalitate, și oscilând între 23% și 28% din voturi în funcție de posibilii lor contracandidați.

Alți posibili aspiranți la președinție, cum sunt politicienii de dreapta Xavier Bertrand și Valerie Pecresse, omul politic de stânga Jean-Luc Melenchon, socialiștii Anne Hidalgo și Arnaud Montebourg sau ecologistul Yannick Yadot, vor obține un scor prost în primul tur, cel mai bine plasat nereușind să obțină mai mult de 18% din sufragii.

În al doilea tur, Macron ar învinge-o pe Le Pen (54% la 46%), după ce în 2017 a depășit-o pe lidera de extremă dreaptă cu un scor mai amplu (66% la 34%). Astfel, dacă cifrele se păstrează și la scrutinul din 2022, Macron ar urma să câștige un nou mandat prezidențial. 

Potrivit EFE, aceste date confirmă ascensiunea extremei drepte în sondaje în ultimii ani, dar fără ca reprezentanții acesteia să poată totuși să obțină numărul necesar de voturi pentru a ajunge la Palatul Elysee.

Sondajul, realizat pe un eșantion reprezentativ de 2.003 și având o marjă de eroare de 2,2%, indică o slăbiciune tot mai mare a stângii franceze.

„(...) politicienii de stânga nu au fost niciodată atât de slabi în timpul celei de-a V-a Republici (...)”, a remarcat Frederic Dabi, director adjunct al institutului Ifop, autorul sondajului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău