„Mari demnitari ai Țării Moldovei în domnia lui Ștefan cel Mare”, volum semnat de Valentina Eșanu

  • 02 Iulie 2018 16:57
„Mari demnitari ai Țării Moldovei în domnia lui Ștefan cel Mare”, volum semnat de Valentina Eșanu

„Mari demnitari ai Țării Moldovei în domnia lui Ștefan cel Mare”, volumul semnat de către doctorul în istorie Valentina Eșanu și coordonată de istoricul Virgil Pâslariuc, este construit în baza a peste 600 de documente din vremea domniei lui Ștefan cel Mare. Sunt documente vechi adunate inclusiv de la importante mănăstiri din dreapta Prutului precum Mănăstirea Bistrița sau Mănăstirea Voroneț, mărturisește într-un interviu în cadrul emisiunii Matinal de la Radio Chișinău, Valentina Eșanu.

Este o carte plină de nume ai unor mari bărbați ai Țării Moldovei pe care noi nu îi cunoaștem a menționat autoarea care spune ce îl face pe Ștefan cel Mare să fie considerat una dintre cele mai importante figuri și personalități din istoria poporului român.

Lunga lui domnie.  A menținut țara, a supravegheat-o, a aoărat-o cum a putut. A manevrat între toți conducătorii țărilor vecine care vroiam spă transforme Moldova în vasal, și polonezii, și unguri, și turcii. Ștefan a putut să manevreze între aceste diplomații, menținând țara, întârind cetățile de la graniță dar și din interior. Cred că a fost un geniu.”

Volumul „Mari demnitari ai Țării Moldovei în domnia lui Ștefan cel Mare” a fost lansat zilele trecute la Librăria din Centru din Chișinău.

Valentina Eșanu este specialist în domeniul istoriei me­dievale a românilor, este licențiată a Universității de Stat din Chișinău, Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie (1981), doctor în istorie (2015). Din 1981 activează la Academia de Științe a Moldovei, în cadrul Bibliotecii acesteia, apoi la Institutul de Geofizică, iar din 1994, la Institutul de Istorie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău