„Mai rău decât la Stalingrad”. Lupte crâncene între ucraineni și mercenarii Wagner pentru „fortăreața” AZOM, noul Azovstal din Bahmut

  • 14 Martie 2023 09:01
„Mai rău decât la Stalingrad”. Lupte crâncene între ucraineni și mercenarii Wagner pentru „fortăreața” AZOM, noul Azovstal din Bahmut

Mercenarii ruși au luat cu asalt un complex metalurgic vast din nordul Bahmutului pe care trupele ucrainene vor să îl transforme într-o fortăreață, scrie The Telegraph. Unul dintre apărătorii orașului a descris luptele împotriva mercenarilor Wagner ca fiind mai grele decât la Stalingrad, scrie digi24.ro.

Într-un videoclip distribuit la finalul săptămânii trecute, un bărbat care spune că este un soldat ucrainean descrie o bătălie împotriva luptătorilor Wagner în complexul uzinei metalurgice AZOM. În timp ce vorbește se pot auzi explozii și focuri de armă.

„Rușii au intrat în complexul industrial, noi încercăm să îi dăm afară. Și-au fortificat pozițiile peste noapte. Noi încercăm să luăm cu asalt pozițiile lor”, a povestit soldatul anonim.

 

Filmarea de 41 de secunde realizată joia trecută a fost publicată abia duminică. Soldatul ucrainean poate fi văzut în timp ce se plimbă prin marele complex industrial din Bahmut, cărând pe umăr o pușcă cu lunetă sau o mitralieră ușoară.

Soldatul a spus că luptele din Bahmut sunt „mai grele decât la Stalingrad”, referindu-se la bătălia din al Doilea Război Mondial pentru orașul Volgograd în urma căruia au murit sute de mii de soldați naziști și sovietici.

Serviciile de informații din Occident au spus că soldații ucraineni fortifică uzinele AZOM pentru a-i ademeni pe mercenarii Wagner într-un asediu lung în care să își epuizeze resursele și să sufere cât mai multe pierderi.

Asemănător uzinelor Azovstal din Mariupol, și AZOM – una dintre cele mai mari fabrici de metale neferoase din fosta Uniune Sovietică – a fost proiectată de inginerii sovietici să reziste unui atac al NATO.

„Uzina era menită să supraviețuiască chiar și unui conflict nuclear”, potrivit site-ului ukrrudprom.com, specializat în industria metalurgică din Ucraina. „Există un sistem subteran de comunicații și are propriile sale surse de apă și generatorare electrice”.

Tot duminică, surse din Wagner au confirmat povestea soldatului ucrainean potrivit căreia mercenarii au pătruns înăuntrul complexului AZOM pe partea de vest a râului ce străbate orașul Bahmut.

„Aceste poziții din interiorul uzinei metalurgice AZOM vor permite 'muzicienilor' să preia controlul asupra zonelor fortificate ale inamicului”, a raportat canulul de Telegram al Grupului Wagner, folosind o poreclă pentru luptătorii mercenari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău