„Libertate Pace, Prosperitate – Europa ești tu!”. În luna mai vor fi organizate Zilele Europei la Biblioteca Națională

  • 06 Mai 12:30
„Libertate Pace, Prosperitate – Europa ești tu!”. În luna mai vor fi organizate Zilele Europei la Biblioteca Națională

La Biblioteca Națională a Republicii Moldova se văr desfășura, în perioada 8-31 mai 2024 „Zilele Europei 2024”. Activitățile fac parte din cadrul Zilei Europei în Moldova cu genericul „Libertate Pace, Prosperitate – Europa ești tu!”, organizată de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului instituției, Elena Pintilei, cu acest prilej, sunt preconizate organizarea mai multe evenimente pentru a sensibiliza cetățenii Republicii Moldova privind procesul de integrare europeană și beneficiile aderării la Uniunea Europeană. Inaugurarea Zilelor Europei 2024 la Biblioteca Națională se va desfășura la 8 mai 2024, ora 11.00, spațiul expozițional, parter, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Astfel, in incinta instituției vor fi deschise mai multe expoziții aniversare. Expoziția „Consiliul Europei: 75 ani de consolidare a spațiului European (1949-2024)” (5 mai – 5 iunie 2024, spațiul expozițional, parter, blocul central) conține publicații despre istoricul, obiectivele, realizările și provocările Consiliului Europei (CoE), la fel, reflectă conlucrarea Republicii Moldova, stat membru al CoE din 1995, în cadrul Programelor de cooperare și al mecanismelor de monitorizare. 

Expoziția ”30 de ani ai parcursului Republicii Moldova spre Uniunea Europeană” (8 mai – 31 mai 2024, spațiul expozițional, parter, blocul central) cuprinde  publicații, informații și materiale audiovizuale care reflectă întreaga cale pe care a parcurs-o Republica Moldova de la primul pas oficial către Uniunea Europeană (Acordul de parteneriat și cooperare UE-RM, 1994) până în prezent, când a obținut statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Tot aici, vor avea loc Sesiuni educațional-informative în perioada 14 - 31 mai 2024 (Centrul Pro-European de servicii și comunicare, BNRM; ”Moldova Europeană: Procesul de aderare a Republicii Moldova la UE pe înțelesul tuturor”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (pentru studenți); „Europa pentru tineri - Europa pentru tine”, în parteneriat cu Programul „Tinerii Ambasadori Europeni” (pentru elevi). 

Totodată, în cadrul instituției, în perioada 8-22 mai se vor desfășura evenimente pentru comunitatea bibliotecară, Conferință publică online „Beneficiile aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, în parteneriat cu Institutul European de Studii Politice din Moldova (8 mai ); Forumul Național al Formatorilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci cu genericul „Biblioteca – promotor al integrării europene în comunitate”, în colaborare cu Institutul European de Studii Politice din Moldova și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” (17 mai), Conferința online „Rolul Centrelor de Informare UE și a bibliotecilor în diseminarea informației despre parcursul european al Republicii Moldova” în parteneriat cu Europe Cafe (22 mai 2024).

De asemenea, vor fi deschise  expoziții organizate de ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene: „Franz Kafka la Praga”, organizată de Ambasada Austriei și Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova (21 mai, ora 18.00) și „Ingeborg Bachmann – Scriind împotriva războiului”, oferită de Ambasada Austriei în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Naționale a Austriei, (25 mai, orele 10.00-16.00).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău