#KidsTakeover: Doar tinerii pot vorbi despre problemele cu care se confruntă generația lor

  • 30 Noiembrie 2021 16:08
#KidsTakeover: Doar tinerii pot vorbi despre problemele cu care se confruntă generația lor

Membrii Comitetului Consultativ al Tinerilor și Adolescenților pe lângă ONU Moldova au acceptat provocarea de a se alătura inițiativei globale #KidsTakeover  în contextul Zilei Mondiale a Copilului și au preluat, în această săptămână, rolul principal al reprezentanților agențiilor ONU, având astfel oportunitatea de a-și expune opiniile despre protecția copiilor și tinerilor din Republica Moldova, schimbările climatice, despre educație și sănătate etc. Prima care a preluat inițiativa a fost Sanda Erhan, președinta Comitetului, care a participat în cadrul ședinței comitetului coordonator al oficiului de țară UNICEF Moldova, apoi a avut un interviu cu reprezentanta de țară UNICEF Moldova, Maha Damaj, precizează un comunicat de presă UNICEF Moldova, citat de IPN. 

În cadrul ședinței, tânăra a vorbit despre problemele cu care se confruntă tinerii în ziua de azi și care necesită a fi soluționate de urgență, precum:  promovarea educației incluzive, revizuirea curriculei școlare, ca să corespundă necesităților ulterioare la angajare,  prevenirea fenomenului de bullying în școli, susținerea tinerilor privind accesul la muncă și servicii de sănătate mintală, cât și stoparea fenomenului migrației,  în special migrarea părinților peste hotare, care are un impact negativ asupra copiilor și tinerilor.

Reprezentanta de țară UNICEF Moldova, Maha Damaj, a menționat că vocea tinerilor trebuie să fie auzită, întrucât doar ei pot vorbi despre problemele cu care se confruntă generația lor.„Tinerii din ziua de astăzi sunt o forță, care poate contribui enorm la dezvoltarea țării și crearea unui viitor mai bun pentru fiecare. Este uimitoare dorința acestora de a schimba lucrurile în Republica Moldova. UNICEF Moldova îi va implica activ în elaborarea noului Program de țară, deoarece opinia lor este valoroasă pentru noi”, a subliniat Maha Damaj.

Oxana Bordian, membră a Comitetului Consultativ al Tinerilor și Adolescenților pe lângă ONU Moldova, a preluat deschiderea conferinței online, alături de reprezentanta rezidentă UNFPA Moldova, Nighina Abaszada, „Consolidarea mediului școlar pentru dezvoltarea sănătoasă și sigură a elevilor în contextul pandemiei de COVID-19”, unde a vorbit despre rolul educației pentru sănătate în viața tinerei generații. „Educația pentru sănătate trebuie să devină o materie obligatorie în școli, iar condițiile de igienă și infrastructură trebuie îmbunătățite, pentru a asigura dreptul fiecărei fete și băiat la educație de calitate, în condiții demne și de siguranță”, a declarat tânăra.

„Tineri activi ca și Oxana sunt de admirat, sunt o resursă importantă, care ne pot oferi consultanță și sfaturi utile pentru a  îmbunătăți situația în sistemul de educație și a tinerilor din Republica Moldova”, a fost mesajul transmis de Nighina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA Moldova, citată în comunicatul UNICEF Moldova.

O altă tânără, Dumitrița Paladuța, la fel membră a Comitetului Consultativ al Tinerilor și Adolescenților pe lângă ONU Moldova, a petrecut câteva ore bune cu Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova. După o discuție despre aspirațiile sale personale și prioritățile generației sale, tânăra a însoțit-o pe Dima Al-Khatib în o vizită în teren la linia de sortare a deșeurilor, dezvoltată de ABS Recycling Moldova și la Muzeul lucrurilor pierdute, care urmează să fie deschis în curând pe teritoriul întreprinderii. Muzeul a fost construit cu suportul PNUD Moldova și al Facilității Globale de Mediu, prin intermediul Green City Lab Moldova.

Inițiativa #KidsTakeover este organizată în contextul Zilei Mondiale a Copilului și este o modalitate de a manifesta principiul de bază al drepturilor copiilor, conform căruia fiecare copil are dreptul de a fi auzit, de a participa și de a juca un rol activ în societatea sa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău