''Jaful secolului'' la Bruxelles: Procurorii cer opt ani de închisoare pentru unul dintre autori

  • 15 Mai 2019 17:50
''Jaful secolului'' la Bruxelles: Procurorii cer opt ani de închisoare pentru unul dintre autori

Procurorii din Bruxelles au cerut miercuri opt ani de închisoare pentru un francez acuzat că ar fi unul dintre autorii și organizatorii unui spectaculos jaf de diamante și metale prețioase în 2013 pe pista aeroportului din capitala belgiană, relatează AFP.

Marc Bertoldi, originar din Metz, considerat de justiție un mare infractor, neagă că ar fi participat la lovitura supranumită "jaful secolului" de media belgiene.

Pe 18 februarie 2013, în jurul orei 20.00, în timpul unui jaf fulger comis în mai puțin de șase minute de opt oameni înarmați și mascați, 120 de colete au fost sustrase din cala unui avion care pleca spre New York și care decolase de la Zurich (Elveția).

Aduse de mai multe societăți de transport securizat, printre care și Brink's, aceste colete conțineau în principal diamante, dar și aur și alte metale prețioase. Prada totală a fost estimată la aproape 38 de milioane de euro.

Miercuri, în fața tribunalului corecțional din Bruxelles, Marc Bertoldi a recunoscut că a primit diamante sustrase în acest jaf armat în valoarea de 7 milioane de euro, respectiv aproximativ o cincime din pradă.

Însă fostul condamnat cu un cazier bogat, printre altele pentru furturi și sechestrare, a dat asigurări că nu-i cunoaște pe autorii jafului.

"Nu am nicio idee", "nu știu", "nu îmi mai amintesc", au fost răspunsurile pe care le-a dat cel mai des atunci când a fost întrebat despre numeroasele contacte telefonice pe care le-a avut cu puțin înainte de comiterea faptelor cu unul dintre presupusele "creiere" ale jafului, Houssein Bajjadi din Bruxelles.

Acesta nu a fost judecat miercuri. Bajjadi se numără printre cei circa 20 de acuzați care urmează să compară în apel, în decembrie potrivit unui avocat, după un prim proces care s-a soldat cu o achitare generală, din lipsă de probe, în 2018.

Cazul lui Marc Bertoldi a fost disjuns la cererea avocatului său, întrucât el era încarcerat în Franța într-un alt dosar și nu a putut fi transferat.

"Nu cred în versiunea sa conform căreia el a venit numai pentru tăinuirea diamantelor", a afirmat miercuri reprezentanta parchetului pentru a justifica sentința cerută.

Descriind o operațiune "minuțios pregătită", ea a spus că nu poate concepe că Marc Bertoldi a fost solicitat de un "contact" abia la începutul lui februarie, așa cum a afirmat.

Acuzatul a fost arestat în mai 2013 în Franța. Ancheta care a durat doi ani a avut ramificații în Elveția și Maroc, unde francezul era stabilit la momentul respectiv.

Procesul urmează să continue pe 7 iunie cu pledoaria apărării, înainte ca completul de judecători să delibereze.

Dintre părțile civile, societatea Brink's și-a estimat prejudiciul la circa 30 de milioane de dolari (26,8 milioane de euro).

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău