„Igor Dodon nu mai condamnă atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei. A fost sunat de la Moscova?” (Revista presei)

  • 29 Noiembrie 2022 09:31
„Igor Dodon nu mai condamnă atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei. A fost sunat de la Moscova?” (Revista presei)

„Rog să fim precauți și pregătiți”: R. Moldova s-ar putea confrunta astăzi și mâine cu deconectări de energie electrică din cauza bombardamentelor rusești în Ucraina, titrează Replica Media. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, anunță că, în perioada 29-30 noiembrie, din cauza posibililor atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei există riscul de deconectări de la energia electrică în toată țara. Pe 15 și 23 noiembrie, în mai multe localități din țară s-a deconectat curentul electric, inclusiv în capitală, din cauza bombardamentelor rusești în Ucraina.

Ziarul de Gardă reține declarațiile ministrului Infrastructurii Andrei Spânu, privind  discuțiile cu reprezentanții Centralei termoelectrice de la Cuciurgan pentru reluarea livrărilor de curent electric. Autoritățile de la Chișinău sunt în „discuții permanente” cu reprezentanții Centralei termoelectrice de la Cuciurgan pentru a relua livrările de curent electric. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, la PRO TV Chișinău. Întrebat ce cantitate de gaze naturale va primi R. Moldova începând cu 1 decembrie din partea concernului rus „Gazprom”, Andrei Spînu a declarat că autoritățile de la Chișinău încă nu au primit un răspuns din partea reprezentanților companiei. „Am văzut că au făcut rezervări de transport tranzit prin Ucraina de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Vom vedea dacă vor schimba ceva la începutul lunii și vor face rezervări zilnice. În același timp, noi mai achiziționăm gaze în stoc, ca să asigurăm cetățenii cu gaze indiferent de decizia „Gazpromului”(…)”, a subliniat Spînu.

Gazprom face un pas în spate. Moldova va primi în continuare gaze rusești în decembrie, scrie G4media. Gazprom a anunțat luni, pe contul său de Telegram, că nu va reduce volumul gazelor naturale transportate spre Republica Moldova, după ce oficialii companiei ruse au precizat că subsidiara sa de la Chișinău, Moldovagaz, a achitat datoria pentru gazele naturale livrate în luna noiembrie. Moldova a cumpărat deja de pe piața liberă circa 200 de milioane de metri cubi de gaze pe care le-a stocat în depozite din România și Ucraina. De cealaltă parte, Rusia a redus volumul gazelor spre Moldova în luna noiembrie cu 56,5%, fapt ce a pus în gardă autoritățile de la Chișinău privind intenții motivate politic ale Rusiei de a opri complet furnizările de gaze în plină iarnă. Scopul ar fi ridicarea gradului de iritare a populației împotriva guvernului pro-european și a președintei Maia Sandu. Cantitatea depozitată de autoritățile de la Chișinău în România și Ucraina ar trebui să ajungă Moldovei pentru circa o lună și trei săptămâni de iarnă. De asemenea, Republica Moldova importă acum circa 90% din necesarul de energie electrică din România, după ce Ucraina a oprit livrările înspre Moldova (30%) din cauza bombardamentelor rusești, iar regiunea separatistă transnistreană a sistat livrările (70%) de la centrala termo-electrică Moldgres de la Cuciurgan, ce aparține gigantului rus Inter-RAO, sub pretextul lipsei volumelor necesare de gaz rusești pentru a produce energie electrică, scrie G4media.

„Igor Dodon nu mai condamnă atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei. A fost sunat de la Moscova? – întreabă portalul Anticorupție. La scurt timp după ce a declarat pentru un post de televiziune că condamnă atacul cu rachete rusești asupra Ucrainei, din care cauză el și familia sa au rămas pe întuneric, fostul președinte Igor Dodon a declarat că nu a condamnat niciodată agresiunea cuiva. El a spus că va condamna agresiunea vreunei țări doar în cazul în care ne va ataca pe noi, iar relațiile dintre Rusia și Ucraina – este problema lor. Fostul președinte pro-rus Igor Dodon surprins de o echipă a postului de televiziune Publika TV pe holul Curții Supreme de Justiție, a condamnat atacurile cu rachete rusești în Ucraina pentru că în Republica Moldova a fost deconectat curentul și a mulțumit României pentru că ne aprovizionează cu energie electrică, notează Anticorupție.

Igor Dodon NU are voie să părăsească R. Moldova: Magistrații au dictat 60 de zile sub control judiciar în dosarul „kuliok” – titrează Ziarul Național. Verdictul a fost dat aseară de magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ). Procurorii anticorupție au solicitat instanței ca Igor Dodon să revină în arest la domiciliu, după ce a fost eliberat recent din arestul de la domiciliu, însă cererea le-a fost respinsă. Ziarul Național amintește că Dodon a fost reținut pe 24 mai curent în dosarul numit generic „kuliok”, iar ulterior a stat aproape jumătate de an în arest la domiciliu. Socialistul este învinuit că a pretins până la 1 000 000 de dolari de la Vladimir Plahotniuc pentru finanțarea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), dar și pentru a negocia cu oficialii ruși eliberarea fostului lider al Partidului Democrat de răspundere penală în Rusia. Dodon riscă, în acest caz, până la 15 ani de închisoare, notează Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău