„Identitățle Chișinăului”, publicație care pune în valoare istoria clădirilor de altă dată ale orașului

  • 28 Decembrie 2016 15:49
„Identitățle Chișinăului”, publicație care pune în valoare istoria clădirilor de altă dată ale orașului

Trecutul, prezentul, dar și viitorul orașului Chișinău se regăsesc în volumul „Identitățile Chișinăului”, lansat astăzi la Chișinău. Cea de-a treia ediție a publicației aduce în prim-plan istoria clădirilor de altă dată ale orașului și conține câteva studii despre rolul unor personalități care au marcat viața Chișinăului.

Istoria fortificațiile bastionate, hotarele orașului Chișinău, clădirile dispărute sau reconstruite, dar și rolul personalităților care au marcat trecutul urbei: toate acestea s-au găsit în volumul „Identitățile Chișinăului”. Cartea este destinată tuturor celor care le pasă de locul în care trăiesc, susțin autorii. Unul dintre coordonatorii volumului, istoricul Sergiu Musteață, a apreciat interesul tot mai mare al chișinăuienilor pentru aspectul arhitectural istoric al Capitalei.

„Încercăm să discutăm și despre prezent și viitor: cum trebuie orașul să se dezvolte ca să fie o urbe atractivă, păstrând elementul vechi, elementele care caracterizează Chișinăul. Din păcate construcțiile care apar astăzi abundent și abuziv deteriorează această imagine a unui Chișinău istoric”, spune el.

În ultimii două sute de ani, orașul Chișinău și-a schimbat de mai multe ori paradigma culturală, spune un alt coordonator al volumului, Alexandru 

„Dintr-un târg moldovenesc a devenit un oraș imperial cazon, apoi oraș românesc și apoi oraș sovietic. Iată acum, pentru prima dată, în istoria Chișinăului suntem un oraș care-și asumă o paradigmă culturală românească pe care va trebui să și-o desfășoare pe parcursul secolului XXI”, potrivit lui Alexandru Codreanu.

Cartea a fost editată în baza lucrărilor a peste 25 de autori din Republica Moldova, România și Suedia. Arhitecta Mariana Șlapac relatează în volumul „Identitățile Chișinăului” despre penitenciarul-castel, construit în Chișinău în secolul al XIX-lea, considerat o adevărată bijuterie culturală:

„Este vorba despre o arhitectură a romantismului, care imită niște castele medievale din Anglia, niște forme arhitecturale nemaivăzute aici în zonă, care a rămas ca un simbol. Din păcate, clădirea a avut de suferit de pe urma cutremurului din anii 40 ai secolului XX”, a precizat arhitecta.

Publicația „Identitățile Chișinăului” poate fi găsită online, pe site-ul www.academia.edu, iar cele 300 de volume tipărite urmează să ajungă în biblioteci.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău