„Guvernul va rămâne un aliat puternic al agriculturii”, a declarat premierul Natalia Gavrilița

  • 04 Septembrie 09:44
„Guvernul va rămâne un aliat puternic al agriculturii”, a declarat premierul Natalia Gavrilița

Premierul Natalia Gavrilița, alături de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, și ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a participat sâmbătă, 3 septembrie,,la evenimentul de deschidere a Târgului agricol „Satul Meu”, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Guvernului.

În cadrul iarmarocului, producătorii agricoli din Republica Moldova vor avea la dispoziție o suprafață de 6000 de metri pătrați pentru a-și expune roadele. Potrivit prim-ministrului, inițiativa vine să scurteze drumul dintre consumatori și producătorii locali, dar și să promoveze produsele agricole moldovenești, scrie MOLDPRES.

„Sezonul agricol actual a ridicat în fața agricultorilor multe probleme. Perioadele lungi de secetă s-au suprapus pe criza globală a resurselor energetice, iar războiul din regiune a creat situații imprevizibile. Toate aceste condiții au făcut dificil drumul de la sămânță la roadă. Îmi doresc ca producătorii să aibă vânzări bune, iar consumatorii să rămână satisfăcuți de alegere, calitate și prețul produsului local”, a menționat șefa Executivului în discursul său.

De asemenea, Natalia Gavrilița a accentuat că domeniul agricol a beneficiat de cel mai mare suport bugetar în acest an, iar Guvernul va continua să sprijine dezvoltarea ramurii.

„Guvernul a crescut în acest an fondul de subvenționare pentru agricultură de la 1 miliard de lei la 1,7 miliarde de lei. Acești bani au mers la mii de producători, care au putut să investească în tehnologii și proiecte noi, care au primit subvenție pentru accizul la motorină, care au simplificat pentru mulți agricultori contractarea unui credit sau asigurarea în agricultură - un domeniu în care suntem cu toți interesați să se dezvolte. Tot în acest an am reușit să obținem creșterea cotelor de export în Uniunea Europeană la o serie de produse agricole și liberalizarea transportului rutier cu Uniunea Europeană, ceea ce va facilita aceste exporturi. Executivul, pe care am onoarea să-l conduc, este unul care a fost, este și rămâne un aliat puternic al agriculturii moldovenești”, a mai spus prim-ministrul.

La final, Natalia Gavrilița a remarcat că obținerea statutului de țară-candidat la Uniunea Europeană va deschide noi posibilități pentru investiții, proiecte și subvenții care vor merge în agricultura Moldovei. De asemenea, premierul a încurajat producătorii agricoli să depună dosarele la Fondurile existente pentru susținere a ramurii agricole, cum ar fi Fondul de Dezvoltare Regională și Locală, Fondul Ecologic, Fondul de Subvenții în Agricultură.

Târgul agricol „Satul Meu”, organizat cu eforturile conjugate ale Ministerului Economiei și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, se va desfășura la Moldexpo, în fiecare weekend al lunilor septembrie și octombrie, în intervalul orelor 09:00 – 18:00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău