„Ghidul Vinului”, prima carte care prezintă istoria vinăriilor și a producătorilor de vin din Republica Moldova
-
09 Octombrie 2023 14:59
„Ghidul Vinului” - prima carte ce conține numele tuturor vinăriilor din R. Moldova a fost lansată în premieră în Rep. Moldova, de Ziua Națională a Vinului. Volumul prezintă istoria vinăriilor și a producătorilor locali, transmite Radio Chișinău.
97 de producători mari, mici și mijlocii de vinuri și 7 de divinuri pot fi găsiți în cel mai recent Ghid al Vinului.
Volumul prezintă regiunile vitivinicole în Rep. Moldova, Codru, Ștefan-Vodă, Valea lui Traian, Divin. Tot în această carte sunt descrise soiurile autohtone de struguri – Fetească Neagră, Fetească Albă, Fetească Regală și Rara Neagră. Volumul prezintă și soiurile de selecție moldovenești – Viorica, Legenda, Codrinschi, Riton, Alb de Onițcani.
Istoria vinăriilor și a producătorilor din R. Moldova este cel mai mare capitol din „Ghidul Vinului”.
Turismul vinicol este una dintre principalele atracții pentru turiștii care vizitează R. Moldova.
În Moldova sunt 44 de vinării și agropensiuni. Sunt dezvoltate rute turistice vinicole personalizate și tururi care dezvăluie comori ascunse – mici crame familiale puțin cunoscute, a spus autoarea cărții, Snejana Muntean.
„Am pregătit o noutate în lumea vinului și în lumea cărții, o nouă ediție a «Ghidului Vinului». În comparație cu ediția precedentă, care era axată mai mult pe vinuri, aceasta conține mai multă informație despre vinării și istoria din spate a acestora, dar și despre ce poate face acasă fiecare vinărie”, a spus Snejana Muntean.
Rep. Moldova are patru zone vitivinicole și 122 de mii de hectare de podgorii, aflându-se pe primul loc în lume cu cea mai mare densitate a podgoriilor per capita.
Viticultura și vinificația reprezintă cel mai mare sector de ocupare a forței de muncă din R. Moldova.
Cartea este editată în două limbi, în română și engleză și este disponibilă în librăriile în țară.