“Fortăreața Vilnius”: Securitatea summitului NATO, asigurată și de Forțele Aeriene Române prin patru avioane F-16 și 100 de militari în cadrul misiunii de poliție aeriană

  • 10 Iulie 2023 08:12
“Fortăreața Vilnius”: Securitatea summitului NATO, asigurată și de Forțele Aeriene Române prin patru avioane F-16 și 100 de militari în cadrul misiunii de poliție aeriană

România va contribui la securitatea summitului NATO de la Vilnius prin intermediul detașamentului “Carpathian Vipers” dislocat la Baza Aeriană Siauliai din Lituania în cadrul misiunii NATO de poliție aeriană întărită la Marea Baltică, transmite Ministerul Apărării Naționale (MApN) în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

“Avem 4 avioane F-16 și 100 de militari din cadrul Forțelor Aeriene Române, piloți și personal tehnic, aeronave și forțe dislocate la Baza Aeriană Siauliai, Lituania, unde împreună cu un detașament similar din Portugalia, asigurăm misiunea de Poliție Aeriană a NATO în Țările Baltice. Suntem acolo din luna aprilie, încheiem în luna iulie. Este a doua dislocare, după cea din 2007 (august-octombrie), asigurată la acea vreme cu MiG-21 LanceR”, a declarat generalul de brigadă Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MApN, pentru CaleaEuropeană.ro.

Într-un material intitulat “Fortăreața Vilnius”, Reuters a relatat sâmbătă cum NATO își “încordează mușchii” pentru a-i proteja pe liderii Alianței la summitul care se va desfășura la 32 km de granița cu Belarus, aliat al Rusiei.

NATO a transformat Vilnius, capitala Lituaniei, într-o fortăreață apărată cu armament avansat pentru a-i proteja pe cei 31 de lideri ai statelor membre ale Alianței, în frunte cu președintele american Joe Biden, care se vor întâlni săptămâna viitoare pentru un summit desfășurat la doar 32 km de gardul de sârmă ghimpată de la granița Lituaniei cu Belarus, al cărui regim dictatorial condus de Aleksandr Lukașenko este aliatul Rusiei.

Șaisprezece aliați NATO au trimis în total aproximativ 1.000 de soldați pentru a proteja summitul din 11-12 iulie, care va avea loc la doar 151 km de Rusia, iar majoritatea dintre ei furnizează, de asemenea, sisteme avansate de apărare antiaeriană de care statele baltice nu dispun.

“Ar fi mai mult decât iresponsabil ca cerul nostru să fie neprotejat în timp ce Biden și liderii a 40 de țări sosesc”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda, având în vedere că pe lângă cei 31 de lideri aliați, între care președinții SUA, Franței, Poloniei și României, se vor afla și liderii națiunilor democratice din Asia-Pacific – Japonia, Australia, Coreea de Sud și Noua Zeelandă, precum și liderii instituțiilor Uniunii Europene.

Astfel, Germania a desfășurat 12 lansatoare de rachete Patriot, folosite pentru a intercepta rachete balistice și de croazieră sau avioane de război.

Spania a adus un sistem de apărare antiaeriană NASAMS, Franța trimite obuziere autopropulsate Caesar, Franța, Finlanda și Danemarca își bazează avioane militare în Lituania, iar Regatul Unit și Franța furnizează capacități antidronă.

Polonia și Germania au trimis forțe pentru operațiuni speciale dotate cu elicoptere. Alții trimit echipamente pentru a face față oricărui potențial atac chimic, biologic, radiologic și nuclear.

Aceste desfășurări de forțe au loc și în contextul în care avioane F-16 ale Portugaliei și României, dintre care patru sunt ale Forțelor Aeriene Române, asigură misiuni de poliție aeriană NATO în regiunea Mării Baltice, fiind staționate în Lituania. Detașamentul românesc, intitulat “Carpathian Vipers“, este format din aproximativ 100 de militari și patru aeronave F-16 Fighting Falcon și asigură misiuni de poliție aeriană în perioada aprilie – iulie.

De altfel, Forțele Aeriene Române operează o flotă de 17 avioane F-16, achiziționate din Portugalia, și cumpără alte 32 de avioane F-16 de la Norvegia, iar patru dintre aceste 17 avioane participă în prezent la misiunea de poliție aeriană NATO din Marea Baltică alături de Forțele Aeriene Portugheze.

Ca parte a acestei misiuni, detașamentul românesc a interceptat avioane de vânătoare ale Rusiei încă din prima lor misiune deasupra cerului regiunii baltice.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,6 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău