„Fico, du-te în Rusia”. Mii de slovaci au ieșit în stradă în 30 de orașe împotriva premierului putinist al Slovaciei

  • 02 Februarie 10:35
„Fico, du-te în Rusia”. Mii de slovaci au ieșit în stradă în 30 de orașe împotriva premierului putinist al Slovaciei

Mii de persoane au demonstrat din nou în Slovacia, joi seară, împotriva guvernului condus de Robert Fico, aflat în funcție de la finalul lunii octombrie, unul dintre puținii aliați ai lui Putin în Uniunea Europeană, transmite Digi24.

La apelul făcut de trei partide de opoziție, oamenii s-au strâns în 30 de orașe pentru a demonstra contra guvernului. Organizatorii au declarat postului de televiziune TA3 că numai în capitala Bratislava s-au strâns aproximativ 30.000 de oameni.

Manifestanții purtau bannere pe care scria „Fico este răul pentru Slovacia”, „Fico, du-te în Rusia!” și „Rușine guvernului mafiot Fico!”. Potrivit agenției de presă TASR, mitinguri de solidaritate au avut loc și la Bruxelles, Paris, Praga și alte orașe europene. Demonstrațiile, organizate de două partide liberale și unul conservator, vizează în primul rând un proiect de reformă judiciară ce este în prezent dezbătut în parlamentul de la Bratislava. Unul dintre elementele cele mai controversate ale acestei reforme este abolirea agenției procurorului special (USP), care se ocupă de combaterea criminalității organizate și a infracțiunilor cu caracter politic.

Coaliția guvernamentală condusă de Fico dorește dizolvarea USP, considerând că agenția este prea „politizată”. Opoziția a avertizat că planurile guvernului sunt o amenințare pentru statul de drept și a acuzat guvernul că încearcă să mușamalizeze cazurile de corupție la nivel înalt din timpul precedentelor mandate ale lui Fico, dinainte de 2020. Planul guvernului slovac a atras critici din partea Comisiei Europene și a Parlamentului European.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău