„Fetița Mașa împotriva stalinismului de 100 de ani” (Revista presei)

  • 30 Martie 2023 10:17
„Fetița Mașa împotriva stalinismului de 100 de ani” (Revista presei)

„Începutul sfârșitului pentru blocajul din CSM. Cine sunt cei trei non-judecători, gata să salveze sistemul” titrează într-un articol Anticorupție.md, făcând referire la numirea noii componențe a Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul non-judecătorilor, care ar urma să fie votată în ședința de astăzi a Parlamentului.

După ce luni, Comisia Juridică a Legislativului a audiat candidații non-judecători la funcția de membru CSM, care au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, aceștia vor trece ultimul test, cel de promovare în fața legiuitorilor. Deocamdată, este vorba de 3 candidați: Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postica.

- Tatiana Ciaglic este șefa Secției e-instruire și formator în cadrul Centrului de Informații Juridice al Institutului Național al Justiției;

- Ion Guzun este avocat și director al secretariatului Comitetului consultativ independent Anticorupție și are peste paisprezece ani de experiență în diferite organizații naționale și internaționale în calitate de consultant și expert juridic;

- Alexandru Postica a obținut licența de avocat în 2006 și de atunci activează în calitate de avocat. De asemenea, din anul 2004, el a activat în domeniul drepturilor omului și dezvoltare strategică, deținând diverse funcții în cadrul organizației non-guvernamentale Promo-LEX. Din 11 februarie 2022, Postica este membru al Colegiului disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, se menționează în articolul publicat de Anticorupție.md.

Ziarul Național scrie astăzi un articol despre planurile ambițioase ale Asociației Investitorilor din România, prin înființarea unui fond mix de garantare, crearea unei burse de produse agricole și relocarea afacerilor de succes din România în R. Moldova. Despre aceste chestiuni s-a vorbit la ședința de ieri de la Guvern, în cadrul unei întrevederi între prim-ministrul Dorin Recean, reprezentanții AIR și Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.

Șeful Executivului a enumerat acțiunile care vor fi întreprinse în scurt timp pentru a facilita accesul oamenilor de afaceri străini pe piața R. Moldova, dar și despre necesitatea intensificării relațiilor comercial-economice dintre cele două state.

Președintele executiv al AIR, Dan Nuțiu, a declarat că, pe lângă companiile existente în Rep. Moldova alte câteva societăți de succes din România și-au anunțat disponibilitatea de a investi și de a crea noi locuri de muncă.

Asociația Investitorilor din Români în R. Moldova cuprinde 31 de membri și deține 54% din totalul investițiilor românești, făcute în stânga Prutului, potrivit Ziarului Național.

„Fetița Mașa împotriva stalinismului de 100 de ani” este titlul unui editorial publicat astăzi de agora.md

”Vremurile staliniste în Rusia au revenit și, deocamdată, se pare că au de gând să rămână. Mașa Moskaliova, însă, nu e de acord cu ele” se menționează în articolul semnat de Diana Guja care face referire la cazul unei fetițe de 12 ani din Rusia, care a fost plasată într-un orfelinat, iar tatăl său, Alexei Moskaliov, în arest la domiciliu, după ce a desenat un desen anti-război. Pe 28 martie tatăl ei a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru „discreditarea” repetată a armatei.”

”Mașa a desenat un desen anti-război cu inscripțiile „Nu războiului” și „Glorie Ucrainei” la lecția de artă. S-a întâmplat în aprilie 2022. Desenul reprezenta o femeie cu un drapel ucrainean, ferind un copil de rachete. A doua zi după lecție, Moskaliov și fiica lui au fost luați din școală de poliție. Împotriva bărbatului a fost întocmit un protocol privind „discreditarea” armatei din cauza unui comentariu din Odnoklassniki. Textul comentariului este „Armata Rusă. Vinovații sunt alături de noi”.

”Rusia, de aproape o sută de ani, încearcă să creeze omul nou. Un om lipsit de frică pentru sine și copiii săi. Gata să lupte în războaiele declanșate pentru ambiții imperialiste. Apoi, apar fetițe ca Mașa, care reușesc să țină piept unui sistem canibalic care, construiește omul nou, mâncându-l” se menționează în finalul editorialului publicat de agora.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău