„Există două posibilități de sancționare a șefului statului”, deputații PAS susțin inițiativa Platformei DA

  • 21 Mai 2020 13:11
„Există două posibilități de sancționare a șefului statului”, deputații PAS susțin inițiativa Platformei DA

Opoziția parlamentară vrea să pornească o procedură de sancționare a președintelui Igor Dodon, pentru că acesta s-ar fi îmbogățit ilicit și ar fi încălcat legea de mai multe ori. Inițiativa a fost lansată de Platforma Demnitate și Adevăr, fiind susținută și de Partidul Acțiune și Solidaritate. Președinția spune că nu comentează astfel de acțiuni și declarații ale opoziției.

Fracțiunea parlamentară a Platformei Demnitate și Adevăr a decis să pornească o procedură de sancționare a președintelui Igor Dodon, deși deputații PPDA recunosc faptul că din punct de vedere juridic sunt multe neclarități. Mai exact, Platforma DA propune crearea unei comisii parlamentare anchetă privind elucidarea actelor de corupție și îmbogățire ilicită a șefului statului. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă de către deputatul Alexandru Slusari care a prezentat și proiectul hotărârii ce urmează a fi înregistrat în Parlament:

E timpul ca Igor Dodon după trei ani de activitate „glorioasă” urmează să fie sancționat. Probabil aceste video a fost ultima picătură. Cu părere de rău, toată această perioadă el a discreditat în mare parte instituția prezidențială”.

Totodată, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a făcut un denunț la procuratură ca să fie investigate imaginile apărute în presă zilele trecute, din care ar reieși că Igor Dodon ar primi bani de la fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc. În replică, Igor Dodon a declarat că acele imagini ar fi fost trucate.

Și fracțiunea PAS a anunțat că va sprijini demersul Platformei DA privind inițierea procedurii de sancționare a lui Igor Dodon. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco spune că există două posibilități de sancționare a șefului statului, conform Constituției.

Există procedura de impeachment inițiat de o treime de parlamentari, după care se urmează un vot în plenul Parlamentului pentru a fi suspendat președintele e nevoie de 67 de deputați. O altă procedură prevede punere sub acuzare a președintelui, urmare a unor denunțuri, procurorul general prezintă acuzația în Parlament și tot 2/3 din deputați pot decide punerea sub acuzare a președintelui”.

Instituția prezidențială spune că nu comentează aceste acțiuni și declarații ale formațiunilor politice, mai ales în an electoral, după cum a comunicat pentru Radio Chișinău șefa serviciului de presă a Președinției, Carmena Lupei. Ea a spus că opoziția trebuie să demonstreze că există și că are idei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău