‚‚EUROBUS’’- călătorie cu autobuzul care promovează asocierea cu UE prin orașele R.Moldova și Ucrainei

  • 19 Octombrie 2019 13:38
‚‚EUROBUS’’- călătorie cu autobuzul care promovează asocierea cu UE prin orașele R.Moldova și Ucrainei

‚‚EUROBUS’’ – autobuzul care călătorește prin orașele Ucrainei și R. Moldova cu scopul de a disemina informația privind Acordul de asociere cu Uniunea Europeană (UE), a ajuns și la Bălți. Locuitorii orașului au putut afla despre suportul UE acordat Republicii Moldova, despre oportunitățile Acordului de Asociere și cultura țărilor europene, informează NordNews.

Pentru cei mai temerari și curioși participanți la întâlnire a fost organizată o victorină. Bălțenii au trebuit să răspundă la un șir de întrebări.

“- Ce este UE? – Uniunea Europeană este uniunea mai multor țări care au relații internaționale și finaciare, economice. – În ce zi este marcată Ziua Europei? – Pe 9 mai. – Corect! -Bravo!” 

Cei mici au dorit să afle mai multe despre cultura țărilor europene.

“Am învățat cum se salută în mai multe limbi. În franceză se spune „Bonjour!”01.04 MUSCA 01.10 În spaniolă se spune „Holla!”.

“Am învățat cum arată drapelurile unor țări, am învățat țări noi precum: Germania, Suedia, Belgia. Mi-au plăcut și jocurile și cum am sortat gunoiul.” 

“Considerăm că este un eveniment benefic pentru copii și faptul că, prin joc, ei află mai multe lucruri interesante despre simbolurile de stat ale țărilor din Europa și, totodată, crează o stare de bine și stimulează colectivul de copii”, – a spus Viorica Mățila Parfeni, învățătoare.

‚‚EUROBUS’’- călătorie cu autobuzul care promovează asocierea cu UE prin orașele R.Moldova și Ucrainei

Organizatorii evenimentului spun că au pregătit informații utile despre relațiile R. Moldova cu Uniunea Europeană.

“Sunt amenajate mai multe zone, este zona informativă, unde poți afla despre cooperarea dinre UE și Moldova,UE și  Ucraina. Avem zona pentru copii, unde sunt jocuri intelectuale pentru copii, este și o zonă foto, unde putem eterniza această zi”, – a spus Anastasia Golovcenko, voluntară.

Cu suportul Uniunii Europeane la Bălți au fost realizate mai multe proiecte de infrastructură, educaționale și culturale. Câteva proiecte sunt în derulare.

“Un proiect de infrastructură la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți – „Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic”. Unul din proiectele care este în derulare la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Bălți, unde se realizează un proiect de eficiență energetică, cu finanțare europeană”, – a spus Pavel Cucoci, voluntar.

Rolul ‚‚EUROBUS’’ este de a comunica despre posibilitățile pe care le oferă UE pentru tineri, mediul de afaceri, societatea civilă, administrația publică și toate păturile sociale.

Proiectul ‚‚EUROBUS’’ este coordonat de către AO ‚‚Agenția de Dezvoltare Regională din Bucovina’’ cu sprijinul proiectului ‚,Impact – Sprijin pentru implementarea Zonei de Liber Schimb în Ucraina, Moldova și Georgia’’.

sursa: Nordnews

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău