„Eu sunt poezie” - Actorii teatrului „Mihai Eminescu” vor pune în scenă un spectacol de poezie dedicat Zilei Limbii Române

  • 31 August 2023 08:50
0%
00:00:00
00:00:00

Teatrul Național „Mihai Eminescu” invită publicul la spectacolul #eusuntpoezie dedicat Zilei Limbii Române, pe 31 august, la ora 18:00, în Sala Mare, transmite Radio Chișinău. 

Timp de 45 de minute, actori, pe notele orchestrei teatrului, vor interpreta versurile autorilor contemporani optzeciști până la poezia autorilor debutanți recent publicați. Textele sunt alese de criticul de artă Maria Pilchin și puse în scenă de Olesea Sfeclă.

Temele abordate reflectă luptele interioare din cotidianul trăit de fiecare în parte: depresiile, abandonul, neiubirea, dar și transformarea limbii în spațiul cultural post sovietic. Spectacolul  este un manifest al poeziei contemporane prin care își face intrarea în stradă, spune pentru Radio Chișinău criticul Maria Pilchin. 

„Ce vrem să spunem prin acest spectacol este că și poezia contemporană are ce să spună. Această acoladă de la Ion Hadârcă la Vasile Romanciuc la ultimii debutanți precum Augustina Visan, Anda Vahovan, Maria Ivanov, cuprinde în sine, pe de-o parte evoluția poeziei din spațiul nostru, pentru că e vorba de autori de limbă română din spațiul basarabean, pe de altă parte este și un manifest al poeziei, al cotidianului, pentru că veți observa că aceste texte aduc o viață rutinară. Iată, chiar de exemplu Andrei Țurcanu, un poet afirmat, al cărui poem aduce întâlnirea cu un cerșetor. Poetul care a coborât în stradă. Acest spectacol este despre coborârea artei poeziei în stradă, ieșirea din universitate, academie, bibliotecă, muzeu, și înaintarea afară în stradă, și totodată o poezie a străzii”, a declarat criticul. 

Spectacolul pune în atenția publicului o serie de texte ale poeților optzeciști mixate cu autori recent publicați, nefăcând o diferențiere de narațiune, afirmă aceasta. 

„Chiar o actriță foarte simpatică mi-a spus că parcă ar fi proză și trebuie să povestească o istorie. Și am zis că e foarte bine că simte acest lucru. Într-adevăr, poezia contemporană s-a întors spre această narativitate, a spune o poveste de multe ori ludic, autoironic, și foarte mult dramatism ascuns. De exemplu poemul lui Dumitru Crudu este despre aducerea morții în cotidian și despre jocul cu moartea aproape ca la Tudor Arghezi: „Cândva ne vom juca de-a ceva ciudat”. Desigur că avem mulți optzeciști în acest spectacol și eu mă bucur. Ei sunt clasicii în viață, și trebuie să ne bucurăm atâta timp cât sunt ei printre noi: Emilian Galaicu-Păun, Mircea V. Ciobanu, Irina Nechit, Nicolae Popa. Poeme care în interpretarea actorilor prind un suflu, acest livresc, biblioteca din poemele lor, deși vreau să spun că și la ei am căutat un soi de cotidian, un soi de axare pe obiect”, a spus Maria Pilchin. 

Criticul de artă a menționat că spectacol este despre evoluția limbii din spațiul basarabean post sovietic.

„Transformăm acest spectacol într-un manifest, un manifest al devenirii poeziei basarabene, care s-a rupt de acea poezie comunistă, proletcultistă și a devenit și în limba ei, pentru că suntem pe 31 august, doar că nu e un spectacol dedicat exclusiv limbii, ceea ce ar fi foarte frumos, ci este un spectacol despre o limbă care a crescut, s-a dezvoltat, a evoluat datorită poeziei în sine care s-a scris nu doar pe subiecte civice, patriotice, ci a scris despre VIAȚĂ”, a mai adăugat ea. 

Poeziile sunt interpretate de actorii Ana Bunescu, Margareta Pântea, Angela Ciobanu, Cornelia Maros-Suveică, Mihaela Oistric, Dan Melnic, Ana Tkacenko, Nicu Ciumașu, Diana Decuseară, Doriana Zubcu-Marginean, Iurie Focșa, Draga-Dumitrița Drumi, Aliona Triboi, Mihai Zubcu, Alexandru Pleșca, Tinka Mardari, Igor Babiac, Rusanda Radvan, Vlad Ropot, Petru Marginean, Corina Rotaru și Petra Pleșca.

Accesul este liber pentru public.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Wed
16
Thu
16
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău