„EU Integrated Resolve 2022”: România, parte a exercițiului menit să contribuie la consolidarea capacității UE de a răspunde amenințărilor hibride

  • 19 Noiembrie 2022 14:34
„EU Integrated Resolve 2022”: România, parte a exercițiului menit să contribuie la consolidarea capacității UE de a răspunde amenințărilor hibride

Uniunea Europeană a încheiat exercițiul integrat ”EU Integrated Resolve 2022”, desfășurat pe parcursul a trei luni și a cărui menire a fost aceea de a testa pregătirea și capacitatea UE de a gestiona în mod eficient crize complexe și trans-sectoriale.

Potrivit unui comunicat comun al instituțiilor UE, acest exercițiu a fost condus în comun de Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă.

Exercițiul va contribui la consolidarea capacității UE de a răspunde la o criză complexă, hibridă, cu o dimensiune atât internă, cât și externă.

Lansat la 19 septembrie, el a fost structurat în două etape. Prima s-a axat pe planificarea unei operațiuni militare și a unei misiuni civile în cadrul Politicii de securitate și apărare comună (PESC), transmite caleaeuropeana.ro.

Cea de-a doua etapă, desfășurată între 14 și 18 noiembrie a implicat o simulare a diferitelor amenințări hibride, la care au luat parte instituțiile, agențiile și organismele UE din 20 de state membre.

În timpul acestei faze, exercițiul a fost plasat în centrul procesului decizional al UE, cu o dezbatere organizată la nivelul ambasadorilor statelor membre ale UE și cu activarea dispozitivului de răspuns politic integrat la crize (IPCR) al Consiliului.

Exercițiul s-a concretizat ulterior prin punerea în aplicare a operațiunii și misiunii PESC, planificate în prima etapă. Aceasta a inclus un exercițiu militar real desfășurat de Grupul de Luptă al Uniunii Europene ”EU HELBROC BG”, cu Grecia ca națiune-cadru și Bulgaria, România, Cipru, Ucraina, Serbia și Macedonia de Nord ca națiuni contribuitoare de trupe, precum și un eveniment de evacuare dintr-o delegație a UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău