„Este rușinos și de neiertat!” Veteranii conflictului armat de pe Nistru condamnă decizia UNVRI de a-l decora pe Ilan Shor

  • 04 Septembrie 2018 14:18
„Este rușinos și de neiertat!” Veteranii conflictului armat de pe Nistru condamnă decizia UNVRI de a-l decora pe Ilan Shor

Un grup de veterani ai conflictului armat de pe Nistru din 1992 condamnă decizia organizației teritoriale Orhei a Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență de a-l decora pe primarul acestei localități, Ilan Shor, condamnat de prima instanță în dosarul fraudelor bancare din 2014. Și conducerea Uniunii susține că s-a autosesizat în acest caz, în timp ce organizația teritorială Orhei consideră că a luat o decizie corectă prin decorarea unei persoane care sprijină veteranii.

Organizația teritorială Orhei a Uniunii Veteranilor l-a decorat săptămâna trecută pe Ilan Shor cu distincția „Insigna de onoare”. Acest gest este unul de lașitate și trădare, deoarece Ilan Shor este principalul bănuit în fraudele bancare din 2014 de aproximativ un miliard de dolari, au declarat, într-o conferință de presă, mai mulți veterani ai conflictului armat de pe Nistru. 

„În 1992 am luptat cu arma pentru țara noastră și nu putem admite ca jertfa camarazilor noștri să fie întinată de niște bandiți cocoțați la putere prin corupere și abuzuri antidemocratice. Considerăm că prin gestul său conducerea UNVRI s-a discreditat irecuperabil, punând în pericol încrederea cetățenilor în veterani ide război. Este rușinos și de neiertat”, spune Colonelul Gheorghe Slutu.

În același timp, veteranii susțin că distincția a fost acordată ilegal, deoarece aceasta este destinată doar celor care a luptat în 1992. 

Pe de altă parte, președintele organizației Orhei a Uniunii Veteranilor, Andrei Calcea, consideră însă că a procedat corect atunci când a decis să-l decoreze pe Ilan Shor, deoarece acesta sprijină combatanții.

„A fost decizia Consiliului veteranilor de război unde s-a acordat distincția pentru ajutorul acordat veteranilor de răzbi în 2017-2018. Eu nu văd nimic rău în conlucrarea veteranilor de război cu autoritatea publică locală”. 

Totodată, el a declarat că veteranii care i-au criticat gestul nu fac parte din Uniunea Veteranilor. 

Organizația a publicat însă un comentariu pe pagina sa de Facebook în care menționează că s-a autosesizat în privința înmânării distincției lui IlanShor, care este prezentat ca o „persoană dubioasă” și că va examina legalitatea acordării acestei distincții. Consiliul Administrativ al Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență se declară îngrijorat de cele întâmplate și își exprimă regretul, precum și îngrijorarea față de implicarea unor forțe politice în activitatea veteranilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău