„Este o armă foarte puternică”. Controversatele muniții cu dispersie au ajuns în Ucraina, afirmă un comandant

  • 13 Iulie 2023 17:53
„Este o armă foarte puternică”. Controversatele muniții cu dispersie au ajuns în Ucraina, afirmă un comandant

Ucraina a primit muniții cu dispersie de la Statele Unite ale Americii, în timp ce forțele sale încearcă să continue contraofensiva, a declarat un comandant ucrainean pentru CNN.

Un general ucrainean a confirmat joi pentru CNN că Ucraina a primit controversatele muniții cu dispersie din partea SUA, după ce președintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că a luat „decizia dificilă" de a aproba transferul acestora către Ucraina, scrie Hotnews.

„Tocmai le-am primit, nu le-am folosit încă, dar ele pot schimba radical (câmpul de luptă)", a declarat joi pentru CNN generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskii, comandantul Operațiunii Forțelor Întrunite Tavria.

„Inamicul înțelege, de asemenea, că, odată cu obținerea acestei muniții, vom avea un avantaj. Inamicul va abandona teritoriul unde este posibil să le folosim", a spus el.

Nu există un anunț oficial

Sosirea în Ucraina a armamentului american nu a fost anunțată oficial, menționează CNN.

Conducerea de rang înalt va decide asupra „zonelor în care poate fi folosită", a declarat Tarnavskii, precizând că „aceasta este o armă foarte puternică".

Tarnavskii a subliniat restricțiile privind utilizarea acestui tip de muniție, spunând că utilizarea lor este interzisă în zonele foarte populate, chiar dacă sunt ocupate de forțele rusești.

SUA au declarat că au primit garanții scrise din partea Ucrainei că nu vor fi folosite în zone cu civili și că utilizarea lor va fi urmărită pentru eventuale operațiuni de deminare.

„Sunt îngrijorați”

„Rușii cred că le vom folosi în toate zonele de pe front", a adăugat el. "Acest lucru este foarte greșit. Dar ei sunt foarte îngrijorați".

SUA au declarat că decizia de a furniza Ucrainei muniții cu dispersie se datorează aprovizionării reduse a Kievului cu muniții de artilerie standard, iar în momentul în care producția va satisface din nou nevoile Ucrainei, livrările se vor suspenda.

Acest tip de armament a fost interzis de peste 100 de țări, deoarece bombele pe care le împrăștie cad pe o suprafață mare și reprezintă un risc pentru civili.

Cu toate acestea, Rusia a folosit aceste muniții în timpul invaziei sale în Ucraina.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău