„Este foarte important ca Republica Moldova să devină un factor de stabilitate regională”. Ce spun experții despre participarea Republicii Moldova la Reuniunea din Ramstein

  • 19 Martie 15:54
„Este foarte important ca Republica Moldova să devină un factor de stabilitate regională”. Ce spun experții despre participarea Republicii Moldova la Reuniunea din Ramstein

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, participă astăzi la cea de-a XX-a Reuniune a Grupului de Contact pentru susținerea Ucrainei, care se desfășoară la Ramstein, în Germania. Agenda discuțiilor cuprinde subiecte cu privire la situația actuală de securitate din regiune, criza din Ucraina și prioritățile de asistență pentru țara vecină, transmite Radio Chișinău.

Participarea în acest format de întrunire a R. Moldova este foarte importantă în contextul în care ne aflăm foarte aproape de război. Experții spun că, deși R. Moldova nu poate contribui militar în susținerea Ucrainei și ea însăși are nevoie de susținere, este foarte important ca Rep. Moldova să devină un factor de stabilitate regională și un furnizor de securitate.

„Rep. Moldova, dacă ne referim din punct de vedere militar, desigur, nu poate ajuta Ucraina după modelul în care susține statul vecin statele europene, statele occidentale, SUA. Rep. Moldova susține statul ucrainean prin oferirea condițiilor pentru refugiați. Inclusiv, susținerea traseelor privind exportul de grâne. Asta nu înseamnă că Rep. Moldova nu poate participa la astfel de întruniri, în care vor fi abordate subiectele de securitate regională.

Este foarte important ca Rep. Moldova să devină un factor de stabilitate regională, să nu fie doar un consumator de securitate, dar și un furnizor de securitate.

E important ca noi să nu devenim o țintă ușoară în acele politici ale Federației Ruse în regiune și să încercăm prin acele eforturi de reformare și modernizare a Armatei Naționale să contribuim, sub o formă sau alta, la susținerea Ucrainei.

Cu toate că, repet, nu putem ajuta militar, nu avem tehnică, și, de fapt, noi suntem cei care avem nevoie să fim susținuți, însă, în anumite situații, s-a vorbit despre participarea militarilor moldoveni, în special geniști, la anumite operațiuni de a dezmina teritorii ucrainene care au fost minate sau, dacă nu să participe, să acorde o anumită instruire geniștilor ucraineni. E cunoscută reputația geniștilor noștri, care au participat la mai multe misiuni, în cadrul unor programe sau operațiuni de pacificare în zonele post-conflict, pentru a ajuta populația acelor regiuni”, a declarat comentatorul politic Ion Tăbârță.

Reuniunea Grupului de Contact pentru susținerea Ucrainei este o platformă internațională la nivel de miniștri ai apărării din țările aliate și partenere ale Alianței Nord-Atlantice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău