„Eșec total în lupta împotriva corupției”. Maia Sandu recomandă Guvernului să facă schimbări la Procuratura Anticorupție
-
11 Noiembrie 14:08
Președinta Maia Sandu, a anunțat astăzi, o serie de măsuri pentru a combate fenomenul corupției politice care s-a manifestat cu amploare la recentele alegeri din Rep. Moldova. După ședința Consiliului Suprem de Securitate la care subiectul a fost discutat, ea s-a referit la nevoia unor modificări în legislație, la înființarea unei structuri responsabile de examinarea cazurilor de corupție politică și la schimbări la șefia Procuraturii Anticorupție, transmite Radio Chișinău.
Maia Sandu a declarat că fenomenul corupției politice a afectat procesele electorale din ultimii doi ani și a luat amploare la recentele alegeri prezidențiale și la referendumului de aderare la Un. Europeană.
Ea a subliniat că sunt necesare măsuri specifice în legislație pentru a garanta un vot autentic al cetățenilor, inclusiv reducerea termenelor de examinare a cazurilor de corupție electorală.
„Această grupare criminală se ocupă de corupție politică de cel puțin de zece ani. Vedem diferite forme de corupție politică începând de la finanțarea ilegală a partidelor, finanțarea ilegală a campaniilor electorale și, în ultimii ani, am văzut și încercări de cumpărare de voturi. Ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri, al referendum, nu a afectat doar un partid politic, doar un candidat, mai mulți invitați, mai multe partide politice sunt afectate de cumpărare de voturi. Cu toții ne dorim ca cetățenii Rep. Moldova să decidă cine trebuie să conducă țara, ci nu banii murdari care vin dintr-o parte sau alta”, a spus Maia Sandu.
De asemenea, șefa statului s-a referit la nevoia de urgentare a adoptării actelor legislative privind crearea Curții Anticorupție care să examineze cazurile de corupție mare și politică.
Totodată, președinta Sandu a criticat activitatea Procuraturii Anticorupție care nu a livrat rezultatele așteptate în lupta împotriva corupției politice și a sugerat că sunt necesare schimbări la vârful instituției pentru a remedia această situație.
„Nu am văzut acțiuni ferme, corecte, suficiente din partea organelor de justiție pentru a sancționa acțiuni ilegale, care pun în pericol democrația Republicii Moldova. Schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate și recomandarea Consiliului Suprem de Securitate către Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție. Am văzut un eșec total din partea aceasta pe lupta împotriva corupției mari și, mai ales, pe lupta împotriva corupției politice”, a subliniat șefa statului.
Amintim că, la alegerile prezidențiale și la referendumul de aderare la Un. Europeană din 20 octombrie, autoritățile din Rep. Moldova au denunțat interferențe rusești printr-o campanie masivă de cumpărare a voturilor cetățenilor și de manipulare a rezultatelor pusă la cale la Moscova care a alocat în acest scop milioane de dolari.
De asemenea, tentative de cumpărare de voturi au fost constatate de către autorități și anul trecut la alegerile din regiunea găgăuză și la alegerile locale.