„Dosarul 7 aprilie 2009” | Date statistice, oferite de Procuratura Generală referitor la cauzele penale, numărul persoanelor condamnate și cel al persoanelor achitate

  • 05 Aprilie 2019 11:00
„Dosarul 7 aprilie 2009” | Date statistice, oferite de Procuratura Generală referitor la cauzele penale, numărul persoanelor condamnate și cel al persoanelor achitate

Statisticile referitoare la numărul de condamnați în dosarul 7 aprilie 2009 rămân practic neschimbate.

Procuratura Generală anunță că au fost pornite 102 cauze penale în privința persoanelor care au participat activ la dezordinile în masă de acum 10 ani, însoțite de devastarea Președinției și Parlamentului. Urmărirea penală a fost încetată în 68 de cauze penale în privința a 178 persoane, inclusiv pe motiv de împăcarea învinuiților cu reprezentanții statului.

Procurorii au cercetat și infracțiunile săvârșite de reprezentanții autorităților publice contra protestatarilor și altor persoane, catalogate ca exces de putere, tortură, comise după evenimentele din aprilie 2009.

Au fost pornite 71 de cauze penale pentru tortură și exces de putere, săvârșite de reprezentanții autorităților publice contra protestatarilor, iar dosare ce vizează 47 colaboratori de poliție au fost finalizate și expediate în judecată.

În prezent, nici un dosar nu se mai află la faza de urmărire penală, iar 16 persoane au fost achitate. 27 de persoane au fost condamnate, dintre care 20 cu suspendare, 3 cu executare, iar alte trei persoane au fost somate să plătească amendă pentru infracțiuni.

La finele anului trecut, pe rolul instanțelor de fond se afla un dosar penal în privința a 2 persoane (întoarsă la rejudecare), în instanța de apel –  o cauză în privința unei persoane, iar în instanța de recurs – nici o cauză pe rol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău