„Dosarele Siberiei“, pe scenele teatrelor naționale din București și Iași

  • 19 Ianuarie 14:30
„Dosarele Siberiei“, pe scenele teatrelor naționale din București și Iași

Teatrul Național "Mihai Eminescu" va efectua, în perioada 20-26 ianuarie un turneu la București și Iași, în cadrul ediției a VII-a a proiectului "Teatru românesc la București, Iași și Chișinău".

Pe parcursul acestui turneu, pe 21 ianuarie se va juca pe scena Teatrului Național "I. L. Caragiale" din București spectacolul "Cine l-a trezit pe Yorick?" după William Shakespeare în regia lui Alexandru Vasilachi, și pe 22 ianuarie, pe aceeași scenă - spectacolul "Dosarele Siberiei", după memoriile Margaretei Spânu-Cemortan și ale lui Ion Moraru, regia Petru Hadârcă.

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, pe data de 24 ianuarie, pe scena Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași se va juca spectacolul "Dosarele Siberiei". Iar pe 25 ianuarie - spectacolul "Cine l-a trezit pe Yorick?". Spectacolele sunt realizate de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău, în fiecare an Naţionalul ieşeanprimind în această perioadă cele mai apreciate piese ale teatrului din Chişinău, demersul aflându-se la cea de-a şapteaediţie, scrie Ziarul de Iași .

„Dosarele Siberiei” a avut premiera anul trecut, pe 5 iulie, după un scenariu semnat de Petru Hadârcă şi Mariana Onceanu, după memoriile Margaretei Spânu-Cemârtan şi ale lui Ion Moraru. Regia piesei este realizată de Petru Hadârcă, scenografia, decorul şi costumele de Irina Gurin, expresia corporală de Irina Slobodeaniuc, proiecţia video de Ian Onică, luptele scenice de Oleg Mardari, iar secvenţele video de OWH Studio.

„Cu acest spectacol aprindem o lumânare în amintirea celor ucişi, mutilaţi, chinuiţi şi umiliţi de regimul comunist în ţinuturile îndepărtate ale Siberiei şi Kazahstanului, în GULAG-ul sovietic“, subliniază Petru Hadârcă, autorul şiregizorul spectacolului.

Totodată, teatrul din București și cel din Iași  vor prezenta la Chișinău câteva spectacole în luna martie. Proiectul "Teatru românesc la București, Iași și Chișinău" a fost lansat în 2014, fiind cel mai amplu schimb cultural între instituțiile respective din Republica Moldova și România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
5,28 °C
ploaie ușoară
Umiditate:80 %
Vint:2,1 m/s
Fri
5 °C
Sat
5 °C
Sun
5 °C
Mon
8 °C
Tue
10 °C

Curs oficial BNM 27 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4362 0.0836
USD 17.8568 -0.0020
RON 4.0458 0.0206
UAH 0.7254 -0.0028
RUB 0.2727 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău