„Dosarele Siberiei“, pe scenele teatrelor naționale din București și Iași

  • 19 Ianuarie 2020 14:30
„Dosarele Siberiei“, pe scenele teatrelor naționale din București și Iași

Teatrul Național "Mihai Eminescu" va efectua, în perioada 20-26 ianuarie un turneu la București și Iași, în cadrul ediției a VII-a a proiectului "Teatru românesc la București, Iași și Chișinău".

Pe parcursul acestui turneu, pe 21 ianuarie se va juca pe scena Teatrului Național "I. L. Caragiale" din București spectacolul "Cine l-a trezit pe Yorick?" după William Shakespeare în regia lui Alexandru Vasilachi, și pe 22 ianuarie, pe aceeași scenă - spectacolul "Dosarele Siberiei", după memoriile Margaretei Spânu-Cemortan și ale lui Ion Moraru, regia Petru Hadârcă.

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, pe data de 24 ianuarie, pe scena Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași se va juca spectacolul "Dosarele Siberiei". Iar pe 25 ianuarie - spectacolul "Cine l-a trezit pe Yorick?". Spectacolele sunt realizate de Teatrul Național „Mihai Eminescu“ din Chișinău, în fiecare an Naționalul ieșeanprimind în această perioadă cele mai apreciate piese ale teatrului din Chișinău, demersul aflându-se la cea de-a șapteaediție, scrie Ziarul de Iași .

„Dosarele Siberiei” a avut premiera anul trecut, pe 5 iulie, după un scenariu semnat de Petru Hadârcă și Mariana Onceanu, după memoriile Margaretei Spânu-Cemârtan și ale lui Ion Moraru. Regia piesei este realizată de Petru Hadârcă, scenografia, decorul și costumele de Irina Gurin, expresia corporală de Irina Slobodeaniuc, proiecția video de Ian Onică, luptele scenice de Oleg Mardari, iar secvențele video de OWH Studio.

„Cu acest spectacol aprindem o lumânare în amintirea celor uciși, mutilați, chinuiți și umiliți de regimul comunist în ținuturile îndepărtate ale Siberiei și Kazahstanului, în GULAG-ul sovietic“, subliniază Petru Hadârcă, autorul șiregizorul spectacolului.

Totodată, teatrul din București și cel din Iași  vor prezenta la Chișinău câteva spectacole în luna martie. Proiectul "Teatru românesc la București, Iași și Chișinău" a fost lansat în 2014, fiind cel mai amplu schimb cultural între instituțiile respective din Republica Moldova și România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău