„Dorin Chirtoacă, ar putea fi eliberat sub control judiciar” (Revista presei)

  • 04 Octombrie 2017 09:30
„Dorin Chirtoacă, ar putea fi eliberat sub control judiciar” (Revista presei)

Revista presei din 4 octombrie 2017

Primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, ar putea fi eliberat sub control judiciar. O solicitare în acest sens edilul a expediat în adresa instanței de judecată care urmează să adopte o decizie, scrie deschide.md. Chirtoacă a invocat faptul că urmează să participe în campania electorală a referendumului privind demisia sa. În acest sens, edilul, care nu este condamnat definitiv, are nevoie să se desfășoare întâlniri cu alegătorii. Informația cu privire la expedierea unei solicitări în adresa instanței a fost confirmată pentru Deschide.MD de către șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Potrivit lui, doar magistrații pot decide schimbarea măsurii preventive de arest.

Situaţia din Republica Moldova, din nou subiectul unor dezbateri în Parlamentul European, remarcă Adevărul. În ajunul Summitului Parteneriatului Estic, care se va desfăşura pe 24 noiembrie la Bruxelles, situaţia politică din Republica Moldova a fost din nou subiectul unor dezbateri în Parlamentul European. Ajutoarele financiare pe care UE le va acorda în continuare Republicii Moldova vor depinde de atitudinea Chişinăului faţă de angajamentele pe care şi le va asuma în cadrul unui memorandum de înţelegere ce urmează să fie semnat între cele două părţi.

Potrivit declaraţiei, UE va monitoriza strict modul în care autorităţile de la Chişinău vor ţine cont în continuare de recomandările partenerilor internaţionali referitor la noul sistem electoral.

Ziarul Național publică Textul REZOLUȚIEI cu privire la R. Moldova, dezbătută în Parlamentul European. Documentul solicită aplicarea unei condiționări stricte a oricărui tip de sprijin financiar și propune că orice asistență financiară deja convenită să fie suspendată până când impactul modificărilor legislative va fi evaluat în profunzime.

Timpul prezintă ceea ce ziarul numește dovada că Dodon joacă după cum îi cantă Putin. Președintele RM i-ar fi promis liderului de la Kremlin o colaborare avantajoasă. Igor Dodon a scrsis astăzi o postare pe o rețea de socializare, în care ar fi reprodus mesajul transmis de președintele rus în cadrul ceremoniei de acreditare a ambasadorului Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța.

Potrivit președintelui R.Moldova, liderul de la Kremlin este deschis pentru o colaborare pragmatică și avantajoasă cu Republica Moldova așa după cu s-ar fi înțeles cu Igor Dodon la întrevedirile din acest an. De asemenea Putin ar saluta interesul R. Moldova pentru stabilirea relațiilor comerciale cu R. Moldova. Astfel, susține Dodon preşedintele Rusiei şi-ar fi exprimat angajamentul faţă de acordul lor anterior. Iar Acesta ar fi un semnal important pentru cetățenii R. Moldova care lucrează în Rusia și pentru întreprinderile care furnizează mărfuri pe piața rusă.

Cifrele care arată că Dodon minte când spune că produsele UE au invadat piața autohtonă”, titrează Moldnova.eu. Potrivit portalului,o analiză comparativă a importurilor de acum 10 ani față de situația actuală arată că topul țărilor din care vin bunurile în Republica Moldova a rămas același. Diferența constă în faptul că în ultimii ani România a trecut pe primul loc în acest top, din 2007 fiind țară membră a UE. Astfel, se menționează în articol, clasamentul țărilor din care ajungeau produsele pe piața din Republica Moldova era condus în 2006 de Ucraina, România, Rusia și Germania. Aceleași furnizoare de bunuri pentru consumatorii moldoveni le găsim și în 2016, România detronând Ucraina care a ajuns pe locul trei. Rusia a urcat în clasament, poziționându-se pe locul doi cu o valoare a produselor exportate în Republica Moldova de 524,86 milioane de dolari.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
21 °C
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,6 m/s
Sâm
23 °C
Dum
22 °C
Lun
20 °C
Mar
20 °C

Curs oficial BNM 20 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3301 -0.0438
USD 16.6631 -0.0076
RON 4.1508 -0.0109
UAH 0.6307 -0.0015
RUB 0.2622 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău