„Documentul pervers” prin care Winston Churchill și Stalin au împărțit Europa de Est va putea fi văzut pentru prima dată

  • 04 Aprilie 2019 19:37
„Documentul pervers” prin care Winston Churchill și Stalin au împărțit Europa de Est va putea fi văzut pentru prima dată

„Documentul pervers” prin care Winston Churchill și Iosif Stalin au împărțit Europa de Est, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, va fi prezentat publicului britanic pentru prima dată.

Documentul este scris în octombrie 1944, noaptea târziu, în timpul unei întâlniri udate cu whiskey, la Kremlin, în care Churchill și Stalin au încercat să „stabilească un acord de principiu” privind modul în care Rusia și Occidentul urmau a-și împărți Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia și România atunci când Hitler a fost în cele din urmă învins.

Documentul – o fițuică ce va putea fi văzută de joi, 4 aprilie, la Arhivele Naționale britanice, în cadrul expoziției Britain’s Cold War Revealed (Marea Britanie în timpul Războiului Rece) – cuprinde propunerile olografe ale lui Churchill, conform cărora Ungaria și Iugoslavia urmau a fi împărțite „50:50?”, iar Bulgaria îi revenea „75% Rusiei și 25% Occidentului. După cum se vede din fotografia documentului, care însoțește textul, România era atribuită în proporție de „90%” Rusiei și respectiv 10% Occidentului.

Stalin pare a fi aprobat sugestiile, scrijelind o bifă albastră mare în partea de sus a manuscrisului. Mark Dunton, curator-șef al expoziției, a spus că Churchill a numit actul „documentul pervers, (care) nu este destinat ochilor publicului” deoarece el și funcționarii civili erau conștienți că ar putea ajunge să fie considerat „câinos”. Dl Dunton a spus:

„Acesta a fost rezultatul unor discuții din orele târzii ale nopții, dintre Churchill și Stalin, după ce ambii băuseră o cantitate corespunzătoare de whiskey. Ei încercau să ajungă la un acord de principiu despre sferele de influență după război.Eu cred că este important că acest document va fi arătat publicului, deoarece această bucată mică de hârtie are o relevanță atât de mare. Este de o potențială relevanță incredibilă – soarta a milioane de oameni este hotărâtă printr-o trăsătură de condei, în urma unei întâlniri informale. Un ofițer a spus ulterior că cifrele ar fi putut arăta foarte crude și câinoase dacă erau văzute de public. Eu cred că Churchill era foarte conștient de asta. Evident, nu toate au ieșit așa, dar cu toate acestea este un document foarte puternic și o bucățică uimitoare din istorie”.

Expoziția, care coincide cu aniversarea creării NATO în aprilie 1949, include și dosare ale MI5 despre spioni ai Uniunii Sovietice, între care al fizicianului german Klaus Fuchs, care a divulgat secrete occidentale cruciale din domeniul atomic Uniunii Sovietice. El a fost condamnat la 14 ani de închisoare în 1950, după ce a recunoscut că se face vinovat de spionaj.

sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău