„Deși în dosarul „furtul miliardului” au statut de învinuit 66 de persoane, după 9 ani nimeni nu stă după gratii” (Revista presei)

  • 28 Noiembrie 2023 10:04
„Deși în dosarul „furtul miliardului” au statut de învinuit 66 de persoane, după 9 ani nimeni nu stă după gratii” (Revista presei)

Nouă ani în căutarea miliardului furat. Unde-i miliardul? – o întrebare din Ziarul de Gardă. În 2014 se producea cel mai mare jaf din istoria R. Moldova: din trei bănci a fost sustras un miliard de dolari. La nouă ani distanță, nimeni nu stă după gratii pentru furt, deși în dosarul „furtul miliardului” au statut de învinuit 66 de persoane. Singurul condamnat definitiv, la 15 ani de închisoare, este ex-deputatul Ilan Șor, dar nici acesta nu face pușcărie. În 2019, Șor a evadat din R. Moldova și se ascunde în Israel. Deși Chișinăul a cerut repetat autorităților israeliene extrădarea lui, cererea rămâne până azi fără răspuns. Directorul Centrului de Resurse Juridice Ilie Chirtoacă, atrage atenția că această situație denotă provocările majore ale corupției și ale deficiențelor sistemului nostru judiciar, ceea ce înseamnă că reformele în sectorul justiției și al procuraturii trebuie să fie profunde, nu doar cosmetice.

Iar analistul politic Anatol Țăranu spune că sunt foarte mulți oameni interesați ca adevărul să nu iasă la suprafață, ca să nu fie create precedente. Și asta pentru că stagnează reforma justiției. Șor încearcă să prefacă cazul său penal în unul politic. Faptul că nu putem să punem la punct un condamnat și el continuă să joace un rol important în politică înseamnă că noi doar declarativ suntem parte a unui sistem democratic și că avem de parcurs o cale foarte lungă în ceea ce privește lupta cu marea corupție. Dosarul miliardului, în situația în care este, e cel mai elocvent argument că în R. Moldova corupția e foarte solidarizată și reforma justiției nu se mișcă. Când vom avea o claritate în privința miliardului furat, atunci vom putea spune că reforma justiției în R. Moldova s-a produs ori cel puțin s-a urnit din loc, conchide Anatol Țăranu în Ziarul de Gardă.

„Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor și Planul ascuns pus la cale”, aflăm dintr-o investigație TV8. Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Gagauzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu companii interpuse din Turcia și Germania, care duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom. TV8 a urmărit traseele acestei istorii pline de necunoscute și a constatat că toate drumurile duc în Federația Rusă. Din așa-zisul contract, publicat de către bașcana Evghenia Gutul, aflăm că gazul de 10 lei va fi furnizat de către o companie moldovenească anonimă din Bălți, fondată cu trei ani în urmă. Jurnaliștii au constatat că Nordgaz Furnizare nu are un oficiu la Bălți. Adresa indicată în acte pare a fi una fantomă. La adresa juridică indicată pe site-ul companiei Nordgaz Furnizare SRL nu a fost găsită nicio astfel de companie. Erau doar depozite și o fabrică de țesături. Oamenii care muncesc acolo au spus că nu au auzit despre o asemenea companie. Pe larg citiți pe site-ul TV8.

Portalul Deschide.md scrie despre „Pro-rusul Anatoli Prizenco, sponsorul „Stelelor lui David” marcate în jurul Parisului și legăturile acestuia cu gruparea criminală „ȘOR”. La sfârșitul lunii octombrie, peste 200 de graffiti care reprezintă Stelele albastre ale lui David au apărut pe străzile Parisului și ale suburbiilor sale, fapt ce a dus la creșterea manifestațiilor antisemite în Franța. Procuratura franceză a anunțat la începutul lunii noiembrie că bănuite de realizarea acestor desene sunt patru persoane, originare din R. Moldova. Conform informațiilor prezentate de cotidianul „Le Monde”, persoana care ar sta în spatele acelor acțiuni este antreprenorul moldovean Anatoli Prizenco, cunoscut pentru orientarea sa pro-rusă și care, se presupune, ar avea legături cu rețeaua RRN (Recent Reliable News). Cine este, de fapt, Anatoli Prizenco – Deschide.md scrie că acesta a fost implicat în procesul de agitație electorală pentru „Mișcarea Populară pentru Uniunea Vamală, ulterior a coordonat o mișcare  împotriva vaccinării. La fel, Prizenco, prin compania soției sale a organizat distribuirea ziarului „Берега Днестра” , cu apeluri la participare în cadrul acțiunilor de protest organizate săptămânal de către exponenții fostului Partid „ȘOR”. Ziarul este un organ de presă al Fundației  „Regiunea”, care are legături cu exponenții din Transnistria, fiind conectată la FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei).Totodată, Prizenco s-a evidențiat și în cadrul unor proteste realizate de către grupul criminal condus de Ilan Șor, din toamna 2022 și primăvara 2023. Sursele Deschide.MD din cadrul MAI au menționat că autoritățile franceze colaborează cu Poliția din R. Moldova pentru a identifica relațiile lui Prizenco cu RRN (Recent Reliable News) și apartenența acestuia la un grup extremist cu viziuni antisemite.

Portalul Anticorupție.md scrie despre „Site-urile cu nouă vieți. Vehiculele de propagandă rusă rămân accesibile în UE”, titrează publicația. Vehiculele de propagandă ruse RT și Sputnik continuă să dezinformeze în Uniunea Europeană, sfidând sancțiunile impuse. Ele utilizează site-urile în oglindă, practică aplicată și în Republica Moldova. Grupul de cercetare Reset raportează că unul dintre acestea este portalul Swentr, înregistrat la trei zile după anunțarea sancțiunilor împotriva RT și folosește cel puțin 19 site-uri pentru a ajunge publicul din UE. Sputnik operează și prin site-uri oglindă precum sputnikglobe.com. Cercetătorii spun că platformele rusești de dezinformare s-au dovedit mai flexibile decât încercările UE de a le controla, apărând sub nume noi și oferind link-uri pentru autorii lor și pentru alți utilizatori pe Twitter (X) pentru a promova agenda Kremlinului și a alimenta confuzia în legătură cu războiul din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău