„Decizie istorică pentru climă”: Statul francez, condamnat pentru „carențe” în combaterea încălzirii globale
-
04 Februarie 2021 11:14
Tribunalul administrativ din Paris a decis că statul francez este „responsabil” de carențe în combaterea încălzirii climei, transmite RFI. Tribunalul a fost sesizat de patru ONG-uri sprijinite și de o petiție semnată de 2,3 milioane de cetățeni francezi. Este pentru prima oară când justiția recunoaște că statul a comis o „greșeală” fiind incapabil să-și respecte propriile angajamente luate pentru a reduce gazele cu efect de seră, transmite g4media.ro.
„O victorie istorică pentru climă”. Titlul, scris cu litere enorme pe contul Twitter al «Afacerii secolului» rezumă ambianța care a domnit în rândul promotorilor acestei acțiuni în justiție. În premieră, după doi ani de procedură, tribunalul a dat dreptate celor patru ONG-uri de apărare a mediului – Greenpeace, Oxfam, Fondation Nicolas Hulot și Notre affaire à tous – care acuzau statul francez de «carențe». Petiția lansată de acestea culesese 2,3 milioane de semnături de cetățenii francezi, potrivit sursei citate.
Statul a fost deci găsit vinovat că nu și-a respectat propriile angajamente de reducere a gazelor cu efect de seră în perioada 2015-2018. Procesul care a început în 14 ianuarie și s-a terminat acum cu acest verdict istoric a fost primul mare proces climatic din Franța. Tribunalul a condamnat statul să verse un euro simbolic celor patru asociații pentru «prejudiciu moral».
Lăsând însă deoparte această amendă simbolică, sentința este «revoluționară» după cum spune avocata Fundației Nicolas Hulot pentru că recunoaște responsabilitatea statului în criza climatică. Inacțiunea statului va fi deci considerată ilegală de acum încolo și la originea unui prejudiciu ecologic.
ONG-urile speră că această victorie în fața justiției ar putea modifica raportul de forțe politice în momentul în care un important proiect de lege privind clima va fi prezentat peste câteva zile în Consiliul de miniștri.