„De ce e România astfel”, antropologul Vintilă Mihăilescu și-a prezentat noua carte în fața studenților de la USM

  • 23 Mai 2018 14:39
0%
00:00:00
00:00:00

Antropologul Vintilă Mihăilescu a prezentat în fața studenților Universității de Stat de la Chișinău volumul „De ce e România astfel”. Cartea a fost lansată anul trecut la București, ca o replică la volumul lui Lucian Boia „De ce este România altfel?”. Evenimentul a deschis Zilele literaturii române la Chișinău.

Volumul coordonat de Vintilă Mihăilescu, „De ce este România astfel”, conține texte ale mai multor autori, antropologi, sociologi, politologi și istorici, ce au intenția de a dezavua o serie de mituri înrădăcinate în istoria românilor. Acestea creează două feluri de identități ale românilor, prezentate fie doar în lumină pozitivă, fie doar în culori negre, fără nuanțările necesare și prezentarea contextelor istorice, explică Vintilă Mihăilescu.

„Imaginea noastră despre noi înșine oscilează între – ori suntem Zmeul Zmeilor, ori suntem Făt-Frumos. Cale de mijloc – rareori. Subtitlul acestei cărți este ”Avatarurile excepționalismului românesc”. Miza, dacă vreți, cu cine ne luptăm în această carte, că sunt mai mulți autori, este această extravaganță a excepționalismului, care poate să fie de un fel sau de altul, care, în momentul în care e în exces, dăunează”.

Volumul se referă și la problema identității, și la încercările de manipulare a acesteia de către actorii interesați, în special cei politici. ”De ce este România astfel” pornește de la cartea istoricului Lucian Boia, ”De ce este România altfel”, apărută în 2012, care, deși își propunea să demitizeze unele momente glorificate ale istoriei românilor, a căzut în cealaltă extremă, după cum a subliniat antropologul Vintilă Mihăilescu.

„Ca să fie și mai clar, nicio clipă, pe niciunul dintre autori nu a interesat cartea domnului Boia, ca atare, ci fenomenul Boia. Și-a creat propria mitizare, ori periculos, că e un pericol perceput, e în momentul în care acesta devine un fenomen social. Ca românii să spună despre ei înșiși că sunt o rasă damnată, nu vi se pare că e puțin exagerat? Devine imoral și devine nociv, nu mai e o chestie academică. În sensul acesta spuneam că volumul se referă la un fenomen social”, a subliniat antropologul Vintilă Mihăilescu.

Volumul va fi lansat în această seară, la Librăria din Centru a editurii Cartier.

Zilele literaturii române se vor desfășura până sâmbătă, iar autori consacrați, precum și din generația tânără, din Republica Moldova și din România, își vor lansa cărțile, vor participa la dezbateri literare și vor discuta cu cititorii de la Chișinău și Bălți.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău