„Dați totul la o parte ca să văd” - antologia care îi face dreptate poetului Eugen Cioclea

  • 15 Octombrie 2018 14:05
„Dați totul la o parte ca să văd” - antologia care îi face dreptate poetului Eugen Cioclea

Zilele trecute la Librăria din Centru din Chișinău a fost lansată antologia „Dați totul la o parte ca să văd” de Eugen Cioclea, de la moartea căruia la 8 octombrie s-au împlinit 5 ani. Volumul adună poeme alese de scriitorul Emilian Galaicu-Păun, redactorul–șef al editurii Cartier, inclusiv ultimele sale scrieri, și este ilustrat cu fotografii din filmul documentar ”Eu Geniu Cioclea” realizat de regizoarea Violeta Gorgos.

Rând pe rând actorii Mihai Fusu, Alexandru Pleșca, Andrei Sochircă, poetul și jurnalistul Vsevolod Cernei, unii dintre ei colegi de generație cu poetul, au recitat din poemele semnate de Eugeniu Cioclea.

Lansarea antologiei ”Dați totul la o parte ca să văd” a fost o ocazie de a descoperi opera și a readuce în memorie amintirea unuia dintre ”cei mai nedreptățiți poeți basarabeni”, cum îl numește scriitorul Emilian Galaicu-Păun.

„Eu cred că această antologie îi va face dreptate lui Eugen Cioclea pe mulți ani înainte pentru că îl readuce într-un circuit mult mai larg alături de mari figuri ale poeziei românești precum Șerban Foarță, Nichita Stănescu, Emil Brumaru. Este primul autor basarabean apărut în Cartier de Colecție. Este locul lui acolo, este chiar un poet de colecție. Este un poet de mare rafinament, un poet de mare forță. Sigur că am un regret imens că nu poate să țină această carte în mână. Știu cât de mult ținea la cărți, la poezie. Știu cât trăia pentru asta. Cred că s-ar fi bucurat”.

Eugen Cioclea, autorul unei poezii implicate și descărcate de metafore, a menționat în discursul său criticul literar Lucia Țurcanu. Evocarea poetului a fost făcută de ea prin intermediul unui autoportret inedit asamblat din diferite poeme semnate de ”Cel mai trist poet din Europa” cum s-a autodefinit însuși Eugen Cioclea.

Printre invitații speciali la lansarea de carte a fost fiica poetului Eugen Cioclea, Laura, care a mărturisit pentru Radio Chișinău că prin această antologie l-a redescoperit pe tatăl său ca poet. 

„Îi mulțumesc lui Emilian pentru șansa de a-l redescoperi pe Eugen Cioclea prin intermediul acestei antologii, această colecție destul de completă a operei lui începând cu anii 70 până la sfârșitul vieții. Realitatea nu s—a prea schimbat. Deși în ultimii 25 de ani declarăm că ne mișcăm undeva înainte în realitate tot pe baricade stăm, unii mai puțin decât alții. Unul din mesajele care se găsesc în opera lui Cioclea se adresează anume acestora care sunt puțin mai timizi sau se complac în comoditate și căldura casei lor. Redescoperindu-l pe Eugen Cioclea poate ne-am anima la acțiuni”

Amintim că după volumul de debut ”Numitorul comun” din 1988, și o a doua carte ”Alte dimensiuni”, în 1991, Eugen Cioclea semnează un ultim volum de poezie care apare la Editura Cartier, în 2001, cu titlul „Dați totul la o parte ca să văd, într-un tiraj de 333 de exemplare, costând 111 $ bucata – de departe cea mai scumpă carte de poezie scoasă vreodată în Republica Moldova.

Poetul a vrut ca în acest fel să-i răzbune pe toți scriitorii care au ajuns să câștige bani mizeri din munca literară și să-și exprime frustrarea față de dezinteresul pentru poezie și literatură al publicului cititor din R. Moldova de după perestroika.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău