„Cum se întorc acasă moldovenii din Israel” (Revista presei)

  • 11 Octombrie 2023 09:38
„Cum se întorc acasă moldovenii din Israel” (Revista presei)

Europa Liberă scrie „Cum se întorc acasă moldovenii din Israel. Între 7 și 9 octombrie, peste 300 de persoane au sosit în R. Moldova din Israel, dintre care 75 cu pașapoarte moldovenești. Biletele la cursele directe spre Chișinău pentru următoarele zile au fost epuizate, iar moldovenii caută și alte modalități de a părăsi Israelul, aflat în stare de război. Până pe 13 octombrie vor mai fi încă patru curse directe Tel Aviv – Chișinău. Doar două companii aeriene efectuează zboruri directe din Israel spre R. Moldova. Pe 10 octombrie, în decurs de câteva ore, prețul biletelor a crescut de la 500 de dolari până la 600-700 de dolari într-o direcție. Ministerul discută cu operatorii aerieni pentru a vedea dacă este posibil să fie suplinite cursele către și dinspre Tel Aviv.

Ziarul Național scrie într-un editorial că „dacă vrem să căutăm legătura dintre Kremlin și Gaza, atunci trebuie să privim spre Teheran. Și spre brațul acestuia din Siria: Hezbollah. Teheranul, care sprijină militar Rusia prin dronele Shahed care explodează inclusiv pe malul Dunării: la Ismail, Reni, Chilia sau Cartal. Astăzi. Căci mâine s-ar putea întâmpla la Giurgiulești sau Galați... Teheranul, care și-a făcut un crez din distrugerea Statului Israel. Teheranul, care încearcă cu disperare să devină o putere nucleară, cu care să terorizeze la nivel macro întregul Orient Mijlociu. La fel cum încearcă Moscova să țină în șah omenirea toată prin amenințările demente ale unui scelerat ca Medvedev. Este din ce în ce mai evidentă cristalizarea unei adevărate Axe a răului... Lumea nu se reduce la universul mic al Chișinăului, ori al raionului Râșcani. Nu se mai reduce nici chiar la marile capitale occidentale. Și în această lume nouă, singurii gardieni ai Libertății și ai Dreptului nu sunt nici cei care invadează țări străine, nici cei care impun cu forța precepte religioase, nici cei care bombardează școli și spitale, nici cei care detonează turiști și decapitează copii. Sunt statele care au rămas libere și democratice, și organizațiile în care acestea s-au coagulat. Acum este timpul separării grâului de neghină. Inclusiv pentru Republica Moldova. O țară mică pentru niște războaie atât de mari...” conchide Ziarul Național.

Într-un editorial pentru Deschide.md, analistul Iulian Chifu scrie că odată cu atacurile din Israel, „în cazul războiului de agresiune pe scară largă al Rusiei în Ucraina, au apărut semnale foarte clare ale valorificării actualei situații de către Federația Rusă pentru a decupla sprijinul Occidental față de Kiev și deturnarea atenției. Pe de altă parte, avem de a face cu “sindromul războiului vechi”, respectiv criza veche din Ucraina riscă să fie acoperită în percepția publică de războiul mai nou ivit în Israel și Fâșia Gaza. Desigur, nu e același lucru pentru statele din Flancul Estic sau pentru decidenții implicați pe termen lung în evoluțiile din regiune, dar la nivelul publicului, evenimentele de sâmbătă aduc noi perspective pentru diversificarea războiului informațional rus măcar pe direcția acestei distrageri a atenției de la Ucraina și dirijarea ei în altă direcție, în Orientul Mijlociu”, atenționează analistul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău