„Cui dăm Primăria”? - Ziarul de Gardă (Revista presei)

  • 01 Iunie 2018 09:36
„Cui dăm Primăria”? - Ziarul de Gardă (Revista presei)

„Cui dăm Primăria”? - Ziarul de Gardă i-a provocat pe cei doi candidați la funcția de primar al mun. Chișinău, Andrei Năstase și Ion Ceban, să răspundă la 10 întrebări, privind cele mai stringente probleme ale capitalei: gheretele, panourile publicitare, ambuteiajele, parcările, construcțiile ilegale, blocurile, de locuit sau corupția.

Tot în Ziarul de Gardă, editorialistul Petru Grozavu scrie că „duminică, pe 3 iunie, avem exact situația în care mai multă lume va trebui să meargă la aceste alegeri, întâi de toate, din obligație. De ce? Pentru că orașul Chișinău pe mâna lui Ceban înseamnă Chișinăul pe mâna mafiei Plahotniuc-Dodon și a clanurilor mafiote din Rusia, explică editorialistul.

Orice vot va conta în turul doi. Marea speranță a turului doi sunt „rezerviștii”, cei care, indiferent de motive, nu au fost în primul tur la vot. DA, PAS, PL, PUN, PNL și toată dreapta politică trebuie să anunțe mobilizare generală în suburbii. Participarea la vot în suburbii trebuie dublată. Ziarul de Gardă susține că miza PD-ului pentru aceste alegeri sunt socialiștii lui Dodon și Ceban. PD-ul se pregătește să pună duminică mâna pe Chișinău, pentru a pune mâna la toamnă pe Moldova”, scrie Petru Grozavu.

„Victoria candidatului opoziției poate fi asigurată printr-o prezență masivă la vot, subliniază Jurnal de Chișinău. Bătălia pentru capitală le-a permis cetățenilor să deslușească mai bine jocurile puterii cu așa-numiții candidați independenți. Rezultatul alegerilor din Chișinău, în cazul în care învinge candidatul opoziției, ar putea influența campania din toamnă. Iar rezultatul de duminică va fi influențat de mobilizarea electoratului”, scrie Jurnal de Chișinău.

 „Silvia Radu și PDM ar putea asigura victoria lui Ion Ceban în turul doi, titrează Timpul. Ceilalți concurenți electorali din primul tur s-au unit împotriva candidatului socialist. Timpul a încercat să afle pe cine vor susține în turul doi candidații care au ieșit din cursă și în buzunarul cui vor ajunge voturile decisive ale Silviei Radu. Unioniștii și proeuropenii fac front comun cu Năstase.

Partidele de stânga sunt împotriva lui Ceban, scrie Timpul. Prin urmare, numai alegătorii Silviei Radu ar putea influența cu adevărat rezultatele alegerilor din 3 iunie. Sau PDM, despre care se vehiculează că o are sub protecție pe fosta șefă de la Gaz Natural Fenosa. Cu toate acestea, cel puțin oficial, ea nu se grăbește să sprijine pe nimeni, în timp ce analiștii politici cred că voturile ei vor ajunge la Ceban, prin mila democraților. Chiar dacă democrații au anunțat oficial că nu îndeamnă electoratul să voteze pentru un anumit candidat, ei ar putea da indicații concrete activiștilor din cadrul organizațiilor de partid care vor acționa în surdină”, citim în Timpul.

 „Ceea ce s-a întâmplat la Jora de Mijloc este urmare a faptului că CEC nu și-a făcut datoria”, titrează Ziarul Național, care citează o declarație a deputatului liberal-democrat Iurie Țap. El a cerut Parlamentului audierea președintei Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, privind implementarea Strategiei naționale de integritate și anticorupție pentru anii 2017 – 2020.

În R.Moldova ar lipsi cadrul legal necesar pentru stabilirea răspunderii privind încălcarea regulilor de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale, lucru care favorizează acțiunile de corupere a alegătorilor. Revizuirea legislației în vederea stabilirii răspunderii proporționale și echitabile privind încălcarea regulilor de finanțare a partidelor politice și campaniilor electorale, conform planului de acțiuni, urma deja să fie aprobată de către Parlament.Tergiversarea aceasta contribuie, de fapt, la acoperirea coruperii alegătorilor”, a declarat Iurie Țap în Parlament. Liberal-democratul atenționează că acest fenomen va lua amploare în toamnă, la alegerile parlamentare.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău