„Cui dăm Primăria”? - Ziarul de Gardă (Revista presei)

  • 01 Iunie 2018 09:36
„Cui dăm Primăria”? - Ziarul de Gardă (Revista presei)

„Cui dăm Primăria”? - Ziarul de Gardă i-a provocat pe cei doi candidați la funcția de primar al mun. Chișinău, Andrei Năstase și Ion Ceban, să răspundă la 10 întrebări, privind cele mai stringente probleme ale capitalei: gheretele, panourile publicitare, ambuteiajele, parcările, construcțiile ilegale, blocurile, de locuit sau corupția.

Tot în Ziarul de Gardă, editorialistul Petru Grozavu scrie că „duminică, pe 3 iunie, avem exact situaţia în care mai multă lume va trebui să meargă la aceste alegeri, întâi de toate, din obligaţie. De ce? Pentru că orașul Chişinău pe mâna lui Ceban înseamnă Chişinăul pe mâna mafiei Plahotniuc-Dodon şi a clanurilor mafiote din Rusia, explică editorialistul.

Orice vot va conta în turul doi. Marea speranţă a turului doi sunt „rezerviştii”, cei care, indiferent de motive, nu au fost în primul tur la vot. DA, PAS, PL, PUN, PNL şi toată dreapta politică trebuie să anunţe mobilizare generală în suburbii. Participarea la vot în suburbii trebuie dublată. Ziarul de Gardă susține că miza PD-ului pentru aceste alegeri sunt socialiştii lui Dodon şi Ceban. PD-ul se pregăteşte să pună duminică mâna pe Chişinău, pentru a pune mâna la toamnă pe Moldova”, scrie Petru Grozavu.

„Victoria candidatului opoziţiei poate fi asigurată printr-o prezenţă masivă la vot, subliniază Jurnal de Chișinău. Bătălia pentru capitală le-a permis cetăţenilor să desluşească mai bine jocurile puterii cu aşa-numiţii candidaţi independenţi. Rezultatul alegerilor din Chişinău, în cazul în care învinge candidatul opoziţiei, ar putea influenţa campania din toamnă. Iar rezultatul de duminică va fi influenţat de mobilizarea electoratului”, scrie Jurnal de Chișinău.

 „Silvia Radu și PDM ar putea asigura victoria lui Ion Ceban în turul doi, titrează Timpul. Ceilalți concurenți electorali din primul tur s-au unit împotriva candidatului socialist. Timpul a încercat să afle pe cine vor susține în turul doi candidații care au ieșit din cursă și în buzunarul cui vor ajunge voturile decisive ale Silviei Radu. Unioniștii și proeuropenii fac front comun cu Năstase.

Partidele de stânga sunt împotriva lui Ceban, scrie Timpul. Prin urmare, numai alegătorii Silviei Radu ar putea influența cu adevărat rezultatele alegerilor din 3 iunie. Sau PDM, despre care se vehiculează că o are sub protecție pe fosta șefă de la Gaz Natural Fenosa. Cu toate acestea, cel puțin oficial, ea nu se grăbește să sprijine pe nimeni, în timp ce analiștii politici cred că voturile ei vor ajunge la Ceban, prin mila democraților. Chiar dacă democrații au anunțat oficial că nu îndeamnă electoratul să voteze pentru un anumit candidat, ei ar putea da indicații concrete activiștilor din cadrul organizațiilor de partid care vor acționa în surdină”, citim în Timpul.

 „Ceea ce s-a întâmplat la Jora de Mijloc este urmare a faptului că CEC nu și-a făcut datoria”, titrează Ziarul Național, care citează o declarație a deputatului liberal-democrat Iurie Țap. El a cerut Parlamentului audierea președintei Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, privind implementarea Strategiei naționale de integritate și anticorupție pentru anii 2017 – 2020.

În R.Moldova ar lipsi cadrul legal necesar pentru stabilirea răspunderii privind încălcarea regulilor de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale, lucru care favorizează acțiunile de corupere a alegătorilor. Revizuirea legislației în vederea stabilirii răspunderii proporționale și echitabile privind încălcarea regulilor de finanțare a partidelor politice și campaniilor electorale, conform planului de acțiuni, urma deja să fie aprobată de către Parlament.Tergiversarea aceasta contribuie, de fapt, la acoperirea coruperii alegătorilor”, a declarat Iurie Țap în Parlament. Liberal-democratul atenționează că acest fenomen va lua amploare în toamnă, la alegerile parlamentare.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
3 °C
cer senin
Umiditate:89 %
Vint:4,6 m/s
Thu
4 °C
Fri
-2 °C
Sat
-5 °C
Sun
-0 °C
Mon
6 °C

Curs oficial BNM 20 Februarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3273 -0.0756
USD 17.1288 0.0044
RON 4.0683 -0.0249
UAH 0.6305 0.0004
RUB 0.2588 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău