„Criza este provocată în mod artificial de Moscova”. Cum comentează Președinția protestele din regiunea transnistreană
-
24 Ianuarie 14:27
Protestele din regiunea transnistreană, organizate în apropierea punctelor de trecere spre partea dreaptă a Nistrului, sunt văzute de autoritățile de la Chișinău ca fiind acțiuni politice care urmăresc să creeze tensiuni între populația de pe cele două maluri ale Nistrului. Responsabilitatea pentru criza energetică din stânga Nistrului aparține Tiraspolului și Moscovei, nu Chișinăului. Declarațiile au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.
„Acum este clar pentru toată lumea cine a provocat această criză umanitară, de fapt, în stânga Nistrului. Chișinăul niciodată nu s-a opus livrărilor de gaze pe malul stâng. Ba mai mult, știți cu toții că există un contract prin care Gazprom trebuie să livreze gaze naturale pe malul stâng al Republicii Moldova, contract care expiră tocmai în septembrie 2026. Deci Gazpromul nu-și onorează obligațiile sale contractuale, criza este provocată în mod artificial de Moscova și soluția poate fi una simplă, dacă Gazprom și-ar onora obligațiile contractuale și ar livra în mod simplu, pentru că sunt destul de multe opțiuni tehnice de a livra acest gaz pe malul stâng”, a declarat Zaharov, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.
Referindu-se la natura protestelor, acesta a precizat că acțiunile trebuie să fie redirecționate la cei din Tiraspol. „Anume, factorul de decizie din Tiraspol trebuie să-și revizuiască comportamentul și să vină în întâmpinarea cetățenilor de pe malul stâng care au domiciliul în regiune”.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, a comentat și declarațiile liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a acuzat Chișinăul de discriminare față de regiunea transnistreană. Acesta a sugerat că responsabilitatea pentru criza umanitară și energetică din regiune revine Rusiei și administrației separatiste.
„Chișinăul, în repetate rânduri, încă din noiembrie, a încercat să discute cu cei de la Tiraspol pentru a soluționa în mod prioritar potențiala criză. Acest lucru nu a fost dorit de către Tiraspol, ba mai mult, reuniunile care trebuiau să aibă loc au fost refuzate în ultima clipă de către reprezentanții Tiraspolului. Am propus să livrăm gaze pe malul stâng de pe bursa europeană, am făcut și teste care arată că acest lucru este posibil. S-au oferit și soluții cu cărbune, dar niciuna dintre aceste soluții nu a fost acceptată de Tiraspol”, a subliniat Zaharov.
Amintim că, mai mulți locuitori din regiunea transnistreană protestează în apropierea punctelor de trecere spre partea dreaptă a Nistrului, inclusiv la ieșirea din Tighina spre Chișinău, la Rîbnița și Dubăsari, acuzând autoritățile de la Chișinău că ar împiedica livrările gazelor naturale în regiune, situație care ar fi dus la un presupus blocaj energetic și social.