“Crime de război ale Rusiei în Ucraina”: Comisia Europeană propune consolidarea mandatului Eurojust pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovați

  • 25 Aprilie 2022 16:40
“Crime de război ale Rusiei în Ucraina”: Comisia Europeană propune consolidarea mandatului Eurojust pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovați

Comisia Europeană a propus luni modificarea Regulamentului Eurojust pentru a conferi Agenției posibilitatea legală de a colecta, păstra și împărtăși probe privind crimele de război, fiindcă din cauza conflictului în curs de desfășurare, este dificil să se stocheze și să se păstreze probele în condiții de siguranță în Ucraina, informează executivul de la Bruxelles într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Din luna martie, Eurojust sprijină o echipă comună de anchetă a UE care analizează posibilele crime de război comise în Ucraina. Deși Eurojust are experiență practică în ceea ce privește crimele internaționale, regulamentul existent nu a avut în vedere o situație de o asemenea amploare și crime de o asemenea amploare, ceea ce a necesitat o actualizare a temeiului juridic al Eurojust, notează sursa citată.

Potrivit Comisiei Europene, pentru a asigura răspunderea pentru crimele comise în Ucraina, este esențial să se asigure stocarea în condiții de siguranță a probelor în afara Ucrainei, precum și să se sprijine investigațiile și urmăririle penale efectuate de diverse autorități judiciare europene și internaționale.

“Lupta Ucrainei este și lupta noastră. Trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că criminalii de război sunt aduși în fața justiției. Trebuie să consolidăm Eurojust pentru a ne asigura că dispune de instrumentele necesare pentru a face față amplorii atrocităților din Ucraina. Europa este hotărâtă și vom face tot ce putem pentru a ajuta”, a declarat vicepreședintele pentru valori și transparență, Věra Jourová, în comunicatul citat.

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a adăugat că “de la începutul invaziei rusești, lumea a fost martoră la atrocitățile comise la Bucea, Kramatorsk și în alte orașe ucrainene”.

Astfel, potrivit lui Reynders, “cei responsabili pentru crimele de război din Ucraina trebuie să fie trași la răspundere“.

“În acest scop, trebuie să ne asigurăm că probele sunt conservate în siguranță, analizate și schimbate cu autoritățile naționale și internaționale, inclusiv cu Curtea Penală Internațională. Astăzi propunem să împuternicim Eurojust să îndeplinească aceste sarcini. Impunitatea nu va fi tolerată”, a asigurat el.

Ce înseamnă acest mandat consolidat pentru Eurojust

Autoritățile naționale colectează deja dovezi privind posibile infracțiuni comise în Ucraina. Din cauza ostilităților în curs de desfășurare, probele nu pot fi păstrate în siguranță în Ucraina. Prin urmare, este necesar să se înființeze un depozit central de rezervă, unde ar putea fi păstrate probele colectate de agențiile și organismele Uniunii, precum și de autoritățile naționale și internaționale sau de părți terțe, cum ar fi organizațiile societății civile. În timp ce Regulamentul Eurojust prevede că Eurojust sprijină acțiunile statelor membre în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor grave, inclusiv a infracțiunilor internaționale principale, acesta nu prevede ca Eurojust să păstreze astfel de probe în mod mai permanent, să le analizeze și să facă schimb de probe atunci când este necesar și nici să coopereze direct cu autoritățile judiciare internaționale, cum ar fi Curtea Penală Internațională (CPI).

Pentru a permite Eurojust să își îndeplinească în mod corespunzător sarcinile legate de astfel de infracțiuni, Comisia propune modificarea Regulamentului Eurojust. Odată adoptată de către colegiuitori, propunerea va permite Eurojust să:

– să colecteze, să analizeze și să păstreze probele în legătură cu principalele infracțiuni internaționale;

– să prelucreze date, cum ar fi înregistrări video, înregistrări audio și imagini din satelit, și să împărtășească aceste probe cu autoritățile naționale și internaționale relevante, inclusiv cu Curtea Penală Internațională. Împărtășirea acestor probe va avea loc numai atunci când este cazul și cu respectarea deplină a normelor UE privind protecția datelor

De asemenea, Eurojust se va coordona și va coopera cu Europol în conformitate cu mandatele lor respective.

Propunerea va fi negociată și adoptată de Parlamentul European și de Consiliu.

În urma atrocităților de la Bucea, în Ucraina, președintele von der Leyen a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, convenind să asigure o cooperare strânsă. Președintele von der Leyen l-a însărcinat pe comisarul pentru justiție, Didier Reynders, să urmărească și să sprijine coordonarea eforturilor UE de investigare a crimelor de război și a crimelor împotriva umanității comise în Ucraina.

De atunci, comisarul Reynders a discutat cu procurorul general ucrainean, cu ministrul justiției, precum și cu președintele Eurojust pentru a evalua nevoile de pe teren și sprijinul necesar și a trimis o scrisoare miniștrilor de justiție din UE pentru a solicita o coordonare suplimentară la nivel politic în această privință.

Ca urmare a lansării cu succes a Grupului operativ “Înghețare și confiscare”, colectarea de probe și sprijinirea investigațiilor privind crimele de război reprezintă un alt domeniu în care Comisia, împreună cu statele membre și partenerii, poate lua măsuri semnificative.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
18
Fri
20
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău