„Coroana ți-ar putea rupe gâtul”, dezvăluie regina Elisabeta a Marii Britanii (VIDEO)

  • 13 Ianuarie 2018 15:32
„Coroana ți-ar putea rupe gâtul”, dezvăluie regina Elisabeta a Marii Britanii (VIDEO)

Regina Elizabeth a II-a a făcut dezvăluiri despre dificultățile pe care le-a avut în ziua încoronării, în cadrul unui documentar realizat de televiziunea BBC, în care a povestit despre greutatea coroanei sale și despre disconfortul pe care l-a avut călătorind într-o trăsură din aur, scrie The Guardian.

În documentarul „The Coronation” („Încoronarea”, n.r.), care va fi difuzat de BBC One duminică, regina vorbește cu sinceritate despre acest moment și precizează cu umor că dacă și-ar fi aplecat capul în timp ce purta Coroana Imperială, care cântărește 1,28 de kilograme, i s-ar fi rupt gâtul, relatează News.ro

„Din fericire, tatăl meu și cu mine avem forma capului asemănătoare. Odată ce așezi coroana pe cap, pur și simplu rămâne acolo. Nu poți apleca puțin capul pentru a citi discursul, trebuie să ridici discursul, pentru că altfel ți s-ar rupe gâtul. Așa că sunt unele dezavantaje în privința coroanelor, dar, altfel, sunt lucruri cu adevărat importante”, a spus suverana.

Coroana a fost realizată pentru încoronarea regelui George al VI-lea din 1937 și este decorată cu 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde și sute de perle, inclusiv patru care ar fi fost purtate ca cercei de regina Elizabeth I. Coroana conține și o piatră prețioasă cunoscută drept „Rubinul Prințului Negru”, care ar fi fost purtat de regele Henry al V-lea în 1415, la Bătălia de la Azincourt.

Suverana a glumit despre perlele reginei Elizabeth I, spunând că „nu sunt foarte fericite acum”. „Vreau să spun că problema cu perlele este că sunt un fel de lucruri vii care au nevoie de încălzire”.

Regina a povestit și că a rămas nemișcată în timpul ceremoniei, la Westminster Abbey, din cauza rochiei și robei grele pe care le purta.

Elizabeth a II-a și-a amintit și despre trăsura de aur cu care a călătorit de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey, descriind această experință drept „oribilă”. Suverana a precizat că interiorul trăsurii este doar „acoperit cu piele” și nu este „foarte confortabil”.

„(Ceremonia de încoronare, n.r.) Este, cred, un început al vieții pentru un suveran. Am văzut o încoronare și am fost în centrul alteia, ceea ce este remarcabil”, a mai spus regina.

Documentarul conține și imagini informale surprinse în culisele acelui eveniment, în unele dintre acestea apărând prințul Charles, moștenitorul tronului, atunci în vârstă de patru ani, și sora lui mai mică, Anne, jucându-se sub roba lungă a reginei Elizabeth a II-a. „Nu ceea ce ar fi trebuit să facă”, a glumit suverana. 

Regina Elizabeth a II-a a ajuns la tron pe 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, după ce tatăl ei, regele George al VI-lea, a decedat la casa Sandringham din Norfolk. În ciuda faptului că țara era afectată de austeritatea de după război, o ceremonie de încoronare grandioasă a avut loc pe 2 iunie 1953 la Westminster Abbey. Ceremonia a fost televizată în premieră. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău